Intersecția de bine #13🎂
despre scandaloasa campanie a picioarelor încrucișate, clasamentul faptelor de bine din 2023 și aniversarea de 1 an!
Bine te-am găsit în prima dimineață de 2024!
Mai avem vreo două zile de tolăneală, cozonac, portocale și reintrăm în iureșul de odinioară 😵💫 și-n veșnica stare de oboseală.
În Noul An să încercăm să fim mai domoli și mai cumpătați în tot ceea ce facem și-atunci poate vom reuși să trăim un 2024 mai împlinitor!
Ianuarie e luna dedicată prevenirii cancerului de col uterin. Unele țări alocă acestei cauze întreaga lună, altele doar o săptămână, dar toate organizează diverse activități de informare și discuții privind prevenția acestui tip de cancer.
Recent, cu această ocazie, organizația North West Cancer Research din Anglia a lansat campania "Don't Keep 'Em 'Crossed" (în traducere: Nu le ține încrucișate) pentru a determina femeile să își facă la timp un test de screening.
Campania, reprezentată prin niște manechine care stau cu picioarele încrucișate, a fost expusă în gara Manchester Piccadilly și a atras multe critici, generând mii de discuții și controverse. Unii au considerat-o ofensatoare, cu un mesaj nepotrivit care te duce cu gândul la aluzii sexuale și nicidecum la testul de frotiu. Alții au spus că ideea din spatele campaniei sexualizează o procedură vitală de sănătate și asta este inacceptabil, ba chiar oribil.
În apărarea sa, autorii campaniei au susținut că această idee a fost în mod deliberat „jucăușă și puțin obraznică" în speranța că va încuraja femeile să își facă testul de frotiu, iar mesajul "Don't Keep 'em Crossed" este unul „perfect".
În ciuda criticilor lansate, multe femei au declarat că această campanie le-a încurajat să își facă o programare la medic, iar altele au apreciat tonul campaniei și faptul că nu s-a folosit o tactică alarmantă pentru a le speria și a le determina să ajungă cât mai repede la doctor.
Ție cum ți se pare această campanie? Ofensatoare, îndrăzneață sau creativă?
Oricare ar fi răspunsul tău, nu uita să-ți faci controalele medicale la timp. Ele pot fi salvatoare!
Azi e zi aniversară pentru Intersecția de bine🎂. Exact cu un an în urmă, în aceeași vacanța de iarnă ❄️, mi-am adunat gândurile tăinuite prin ungherele minții și-am încropit primul număr din Intersecția de bine - un buletin pentru ONG-urile mici și comunitățile cu oameni responsabili și spirit civic activ.
Azi, la 1 an de la lansare, Intersecția de bine stă copăcel 👶 și are 250 de vlăstărele către care răspândește lunar și voluntar exemple de fapte bune.
Cum și de unde am pornit cu această idee?
Există multe (chiar foarte multe) resurse și materiale educative dezvoltate de diverse asociații, grupuri de inițiativă, companii private etc. Însă, de cele mai multe ori, aceste materiale sunt scrise într-un limbaj tehnic, greu de înțeles de către cineva care nu-i anume din nișa aia (deși are suficientă școală și experiență profesională). Asta ne împiedică să înțelegem cum se pot ajuta sectoarele între ele, cum putem crea conexiuni utile și cum ne putem susține reciproc prin ceea ce face fiecare.
Cum zilnic mă intersectez cu resurse faine și exemple de bine, m-am gândit să le pun la un loc, tălmăcite și explicate simplu și să ajut în acest fel ONG-urile mici, grupurile de inițiativă civică și comunitățile cu oameni responabili să-și crească gradul de înțelegere al diverselor aspecte nonprofit, dar și să le trimit porții lunare de inspirație și fapte bune direct din inbox.
Printre ei ești și tu și îți tare MULȚUMESC că citești Intersecția de bine!
Dacă ai vreun gând pentru această mică aniversare, te invit să îl lași mai jos.
În ediția de azi trag linie, fac totalurile și anunț clasamentul exemplelor de bine.
Recapitulăm împreună care sunt 10 cele mai cunoscute programe de tehnologie disponibile pentru ONG-uri, care-i topul celor mai sonore campanii de sensibilizare și care-s cele mai întortocheate noțiuni explicate în edițiile Intersecției de bine.
Topul din vitrina cu tehnologii:
Cele mai generoase programe disponibile pentru ONG-uri:
Programul Microsoft for Non Profit oferă organizațiilor nonprofit eligibile acces gratuit la suita sa de productivitate (la aplicațiile Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneDrive). Pe lângă asta, Microsoft oferă ONG-urilor eligibile 10 licențe gratuite din planul Microsoft 365 Business Premium. Licențele donate includ atât versiunea de Office în cloud, cât și versiunea Office instalabilă local (on-premise), pe calculator.
Gigantul Google tot are un program dedicat organizațiilor nonprofit, denumit Google for Nonprofits. Acesta e compus din alte patru sub-programe: Google Workspace, Google AdGrants, YouTube for NonProfit și Google Maps.
Facebook pune la dispoziția ONG-urilor eligibile spațiul său de colaborare, conectare și comunicare denumit Workplace. Programul este deschis și organizațiilor nonprofit din România și Republica Moldova.
Slack oferă gratuit abonamentul său Pro Plan organizațiilor nonprofit care au echipe mai mici de 250 de membri și o reducere de 85% pentru abonamentul Business Plan, dacă organizația numără mai mult de 250 colegi. Aplicarea pentru programul Slack For Non Profit se face direct aici.
Canva pune la dispoziție gratuit planul său Premium organizațiilor nonprofit din întreaga lume. Aplicarea pentru Canva for NonProfits constă în completarea unui formular accesibil aici.
Monday.com oferă ONG-urilor primele 10 locuri gratuite și o reducere de 70% per utilizator începând cu al 11-lea loc, iar planul Enterprise cu o reducere de 33%/utilizator.
Aplicația de Project Management - Freedcamp - oferă gratuit funcțiile sale Premium organizațiilor nonprofit. Dacă ai o echipă mai mică de 30 membri, Freedcamp nu percepe nicio taxă pentru abonamentul său Premium. Dacă echipa ta numără mai mult de 30 membri, abonamentul tău va începe de la 0,49 USD/utilizator.
Aplicația de stocare și partajare de fișiere mari - Box - are un program de donații și discounturi pentru organizațiile nonprofit. Compania oferă gratuit ONG-urilor eligibile planul său Starter (care de fapt costă 7 $/lună ) și reduceri de peste 50% pentru planurile sale Business, Business Plus, Enterprise și Enterprise Plus.
Aplicația de corectură instantă în engleză - Grammarly - oferă gratuit organizațiilor nonprofit planul său Grammarly Business. Oferta deocamdată este valabilă până la 1 mai 2024, după care pare că va fi extinsă. Criteriile de eligibilitate aici.
LinkedIn oferă organizațiilor nonprofit din întreaga lume un hub cu resurse gratuite și servicii cu cost redus care pot ajuta ONG-urile să-și găsească angajații de care au nevoie, să crească potențialul echipelor, să stabilească conexiuni cu donatorii și să răspândească mai ușor vestea despre binele pe care îl fac.
Dacă ai un vecin, coleg, prieten pasionat de fapte bune, invită-l să se aboneze la Intersecția de bine. Țin ușa mereu deschisă!
Topul termenilor din lexiconul nonprofit
Din complicatul lexicon nonprofit, în 2023, am selectat, explicat și tălmăcit:
ce semnificație are cuvântul ableism - termenul care descrie discriminarea sau tratamentul inegal aplicat persoanelor cu dizabilități de către persoanele fără dizabilități;
ce înseamnă accentism și cum accentul devine un criteriu de discriminare lingvistică atunci când este asociat cu diferite stereotipuri și prejudecăți;
cine poate fi laic sau laică și de ce este importantă laicitatea într-o societate;
ce reprezintă stigma sau stigmatul și când, cel mai probabil, ai trăit-o și tu;
de ce nu este bună discriminarea pozitivă, cum și cui poate dăuna;
ce presupune fenomenul „Tall Poppy” - cel care descrie tendința de a critica, a invidia sau a diminua pe cei care au succes, notorietate sau abilități remarcabile într-un anumit domeniu;
cum androcentrismul (practica de a considera masculinul și experiențele masculine drept normă pentru comportamentul și realizările umane) a determinat crearea de experiențe având la bază doar modelele masculine și unde regăsim azi androcentrismul;
de ce e nociv șovinismul, unde își are originea și prin ce diferă de patriotism;
cum xenofobia (frica sau ura față de străini și de necunoscut) - naște mituri nefondate și generează comportamente vechi de pe vremea Evului Mediu;
ce presupune educația parentală bazată pe justiție socială. Verifică dacă e ceva ce practici și tu ca părinte.
Adun acest conținut voluntar. Dacă te ajută ce citești aici, dă-i linkul unui prieten. E cel mai frumos mulțumesc pe care mi-l poți spune.
Topul campaniilor de sensibilizare
(acesta nu este un top al campaniilor întâmplate în 2023, ci doar prezentate în Intersecția de bine în 2023)
Compania Dove luptă pentru promovarea standardelor reale de frumusețe. Dove readuce în discuție problema stimei de sine a femeilor și a fetelor și subliniază daunele psihologice provocate de tendința de editare excesivă a selfie-urilor.
Scopul campaniei: să învățăm să punem preț pe frumusețea reală și să discutăm cu adolescenții despre „selfie-urile perfecte” pentru a opri daunele aduse stimei de sine.
Campania Melting organs (în traducere: Organe care se topesc) prezintă vizualuri în care apar cuburi de gheață sub forma unor organe umane (ficat, inimă, rinichi etc.) ce se topesc atunci când sunt adăugate într-un pahar cu alcool.
Scopul campaniei: educarea publicului cu privire la importanța sănătății și conștientizarea efectelor pe care le are consumul de alcool pentru organele umane.
Fundația spaniolă ANAR a gândit un mesaj secret pentru copiii abuzați. Mesajul secret poate fi văzut pe afișele din oraș doar de la înălțimea unui copil și îndeamnă copiii să sune la un număr de telefon dacă sunt victimele violenței.
Fundația Know Your Lemons a folosit imaginea unei lămâi pentru a comunica și explica simptomele cancerului mamar. Vizualurile campaniei prezintă cele mai frecvente 12 simptome care pot să apară în cancerul mamar precum vase de sânge în creștere, purulență, mameloane înfundate, întărituri fixe etc.
Amnesty International a dezvoltat o serie de afișe care aveau integrate în ele o cameră discretă ce urmărea ochii persoanei care privea un panou publicitar. Dacă te uitai direct la afiș, acesta prezenta un cuplu fericit și obișnuit. Atunci când nu mai priveai afișul direct, imaginea de pe panou prezenta un bărbat care își lovește soția, mesajul din spatele acestei campanii dorind să spună că violența se întâmplă când nimeni nu o vede.
Indeed promovează egalitatea de remunerare între bărbați și femei și arată într-un experiment real ce se întâmplă atunci când aceeași persoană (îmbrăcată ca un bărbat, iar apoi ca o femeie) merge la un interviu de angajare pentru aceeași poziție și pentru care sunt solicitate aceleași calificări.
Mastercard a ales să promoveze speciile de animale și plante aflate pe cale de dispariție pe cardurile bancare. Mastercard a imprimat pe cardurile sale animalele aflate în pericol de extincție, iar data de expirare a cardului reprezintă practic momentul în care aceste animale (ex: elefantul de pădure african, lemurul negru maimuța peruană) riscă să dispară de pe glob și să trăiască doar în memoria noastră.
Campania Manual atrage atenția asupra modul în care bărbații sunt reprezentați în mass media. Îi vedem mereu înalți, atletici, viguroși, energici etc. Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește reprezentarea femeilor în publicitate (acum se acceptă toate dimensiunile, rasele, genurile), lumea bărbaților a rămas dominată de un standard ideal: pătrățele pe burtă, ten bronzat, păr des și lucios.
Gillette combate masculinitatea toxică aratând o altă perspectivă pentru comportamentul bărbătesc și încurajează tinerii să scoată la lumină tot ce e mai bun din ei și să se comporte diferit de ceea ce se consideră o normă bărbătească.
National Geographic și frumoasa Angelina Jolie atrag atenția asupra necesității urgente de a proteja albinele și a instrui femeile în domeniul apicultorilor-antreprenori.
Ție care din campanii ți-a plăcut cel mai mult sau te-a impresionat cu adevărat?
Ce cauze celebrăm în ianuarie?
Că tot suntem în filmul de sărbători, hai să aflăm ce alte motive de celebrare ne mai aduce ianuarie:
11 ianuarie - Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale
16 ianuarie - Ziua Libertății Religioase
20 - 26 ianuarie - Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
24 ianuarie - Ziua Internațională a Educației (conform UNESCO)
26 ianuarie – Ziua Internațională a Energiei Curate
27 ianuarie – Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului
28 ianuarie - Ziua Protecției Datelor
30 ianuarie - Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală
Alege cauzele sociale care sunt în acord cu activitatea ONG-ului tău și promovează-le în comunitatea ta.
Tema pentru acasă
La început de 2023 te îndemnam să faci un experiment: să scrii o listă cu toate lucrurile pe care ai dori să ți le cumperi în 2023, absolut toate lucrurile la care te puteai gândi, de la haine la vacanțe, de la electrocasnice la mașini. Alături mai trebuia să faci o listă, doar cu lucruri strict necesare.
Acum, e timpul să revii la foaia cu enumerări și să calculezi pe câte lucrurile inutile ai risipit banii și resursele planetei 🌎.
Repetă experimentul și anul asta și vezi dacă poți să fii mai cumpătat!
Și-acum să înceapă un 2024 chibzuit și pașnic, iar noi să ne reîntâlnim în Intersecția de bine, lună de lună, sănătoși și odihniți!
Îți MULȚUMESC că m-ai citit până la final.
Dacă ai o sugestie, o întrebare legată de comunicarea cauzelor bune sau poate vrei să afli despre programele de tehnologie pentru ONG-uri, dă Reply la acest email. Promit că răspund. Mă poți contacta și direct pe Facebook/💠Instagram/💠LinkedIn.
Arhiva edițiilor anterioare e disponibilă aici.