Intersecția de bine #11
despre mustăcioșii din noiembrie, standardele masculine nesănătoase, zațul care întărește betonul și bluzele muzicale pentru cei cu deficiențe de auz
Bun venit în noiembrie, luna cu diminețile îmbrăcate în promoroacă 🥶!
Intersectez faptele și mostrele de bine pentru a XI-a oară și îți mulțumesc că mă citești❤️.
După un octombrie roz, azi începe un Noiembrie Mustăcios 🥸.
La nivel global, noiembrie e luna care atrage atenția asupra sănătății fizice și psihice a bărbaților. Mișcarea poartă numele de „Movember” și vine de la îmbinarea cuvintelor „moustache” (mustață) și „November” (noiembrie).
Vreme de 30 de zile, începând cu 1 noiembrie, bărbații sunt îndemnați să-și lase mustața să crească. În acest fel ei devin „pancarte grăitoare” care atrag priviri și au ocazia de a vorbi despre cancerul de prostată, cancerul testicular și despre sănătatea mintală masculină.
De ce anume mustața ca simbol al campaniei?
Mustața nu se mai poartă de ceva vreme în societățile contemporane. Dacă un bărbat își lasă mustață, imediat începe a atrage priviri și a provoca întrebări, iar asta le permite „mustăcioșilor” care s-au alăturat campaniei să vorbească despre importanța sănătății la bărbați, a cancerul de prostată sau a celui testicular.
Pe de altă parte, mustața e un simbol tipic masculin care, printr-o abordare creativă, pusă la cale de un grup de studenți într-o seară, la o bere 🍻, a ajutat la transmiterea unui mesaj pentru toți bărbații lumii: sănătatea nu trebuie neglijată.
Dacă vrei să te alături mustăcioșilor, trebuie să o faci începând de azi: ar trebui să ai tenul proaspăt bărbierit și să-ți lași mustața să crească timp de 30 de zile.
Iar dacă ești întrebat de ce ai făcut-o, știi deja ce să spui 😎.
Femeile sunt și ele încurajate să poarte o mustață falsă 🥸 la evenimentele tematice care se organizează peste tot în lume, în această lună 😊.
Adun acest conținut voluntar. Dacă te ajută ce afli aici, dă-i linkul unui prieten. E cel mai frumos mulțumesc pe care mi l-ai putea spune.
Din lexiconul nonprofit
Într-una din zile, ascultam un podcast de parenting unde am auzit despre conceptul de Social Justice Parenting, adică educație parentală bazată pe justiție socială.
Curioasă, l-am căutat să aflu ce înseamnă și să văd cum se aplică acest stil de parenting.
În educația parentală bazată pe justiție socială, părinții își cresc copiii așa încât ei să fie conștienți de problemele din societate, să fie empatici și să fie implicați în eforturile de a aduce schimbări în comunitatea lor.
De exemplu, părinții le vorbesc copiilor despre inegalitățile sociale care există în lume, inclusiv despre inegalitățile legate de rasă, gen, orientare sexuală, clasă socială și altele.
Mamele și tații care practică acest stil de parenting își încurajează copiii să devină cetățeni activi, să facă voluntariat, să participe la campaniile de strângere de fonduri sau să ia parte la proteste pașnice. În familiile cu acest stil de educație se acceptă întrebările, dezbaterile și discuțiile constructive pentru a ajuta copiii să înțeleagă complexitatea problemelor sociale, iar părinții chiar fac ceea ce propovăduiesc și trăiesc respectând valorile și principiile pe care le predau, oferindu-le un exemplu concret propriilor urmași.
Cred că mulți dintre noi, părinții de azi, suntem deja în tagma celor care practică educația parentală bazată pe justiție socială și ne creștem copiii având la bază aceste reguli, doar că nu știam că există un nume special pentru asta🙃.
🧒🧒🏻Energie și copii activi să avem! Chiar dacă nu-i deloc ușor cu ei și cu stilurile moderne de parenting🤗.
Minutul de conștientizare
Rămânem tot în filmul lunii dedicate sănătății bărbatului.
Pe lângă cancerul de prostată și cel testicular, noiembrie aduce în discuție rata înaltă a suicidului în rândul bărbaților. Statistic, bărbații se sinucid mai des decât femeile, iar asta ar putea avea legătură cu metodele de sinucidere alese, care sunt adesea mai violente.
Ascultă scrisorile de adio pe care le-au scris un grup de bărbați reali, în trecut, când erau pe punctul de a se prăbuși în hău. Spotul de mai jos, de doar un minut, e plin de durere și regăsire, la un loc și încurajează bărbații să vorbească despre problemele lor și să se descotorosească de credința că unui bărbat nu i se cuvine să plângă sau să fie vulnerabil. I se cuvine, oricând și oricui.
O altă campanie faină atrage atenția asupra modul în care bărbații sunt reprezentați în mass media: acolo îi vedem mereu înalți, atletici, viguroși, energici etc.
Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește reprezentarea femeilor în publicitate (acum se acceptă toate dimensiunile, rasele, genurile), lumea bărbaților a rămas dominată de un standard ideal: pătrățele pe burtă, ten bronzat, păr des și lucios. Toate aceste standarde pot afecta negativ sănătatea mintală a bărbaților.
E timpul ca și în publicitățile masculine să apară bărbați de toate formele, dimensiunile, cu pătrățele pe burtă sau fără de ele 😉.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim în inbox data viitoare.
Ce cauze sociale celebrăm în noiembrie?
Pe lângă luna dedicată sănătății masculine, noiembrie ne mai aduce și alte motive de sărbătoare:
5 noiembrie - Ziua mondială de sensibilizare cu privire la tsunami
6 noiembrie - Ziua internațională de prevenire a exploatării mediului în război și în conflicte armate
9-15 noiembrie - Săptămâna internațională a științei și a păcii
10 noiembrie - Ziua mondială a științei pentru pace și dezvoltare
13-19 noiembrie - Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice
14 noiembrie - Ziua mondială a diabetului
16 noiembrie - Ziua internațională a toleranței
18 noiembrie - Ziua mondială pentru prevenirea și vindecarea exploatării sexuale, a abuzurilor și a violenței asupra copiilor
19 noiembrie - Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere
19 noiembrie - Ziua mondială a toaletei
25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
26 noiembrie - Ziua mondială a transportului durabil
28 noiembrie – Giving Tuesday – ziua care încurajează oamenii să facă donații către organizații non-profit, să se implice în activități de voluntariat și să ofere sprijin cauzelor sociale.
30 noiembrie - Ziua de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic
Vitrina cu tehnologii
Un ochi în plus pentru un text scris în engleză nu strică niciodată, mai ales dacă „ochiul acela” mai și corectează sau sugerează formulări mai bune.
Grammarly - aplicația de corectură instantă în engleză - are un program pentru ONG-uri și merită un loc în vitrina noastră cu tehnologii.
Grammarly oferă gratuit organizațiilor nonprofit eligibile planul său Grammarly Business. Oferta deocamdată este valabilă până la 1 mai 2024, după care pare că va fi extinsă. Criteriile de eligibilitate sunt enumerate aici.
NU sunt eligibile însă:
entitățile guvernamentale
instituțiile de învățământ
spitalele
organizațiile de asigurări de sănătate
Aplicarea pentru program se face aici și se va realiza cu o adresa de email profesională.
#ViitorulVerde
Cercetătorii au oferit zațului de cafea o „a doua viață” infuzându-l în beton.
În căutarea unei modalități de a aborda problema ecologiei, oamenii de știință din Australia au creat un biocărbune din zațul de cafea, care, adăugat în beton, a crescut rezistența materialului cu circa 30%.
Noutatea bucură pentru că și betonul și zațul sunt mari poluatori.
Betonul este cea mai consumată resursă produsă de om, iar estimările arată că această materie va fi din ce în ce mai întrebată pentru că societățile continuă să se extindă și să se urbanizeze. Se construiesc în mod constant poduri, spitale, blocuri, școli, drumuri.
Pe de altă parte, milioane de kilograme de zaț ajung zilnic la gropile de gunoi. Acolo se descompun și emană metan și dioxid de carbon - două gaze nocive care accelerează schimbările climatice.
S-a putea să nu fie departe ziua în care să ne „servim” cafeaua doar din mirosul emanat de pereți. ☕☕☕
Rogu-te de mă ajută cu o distribuire să pot ajunge cu aceste informații în mai multe inbox-uri.
Raftul cu resurse
Las pe raftul cu resurse trei cursuri proaspăt lansate de Asociația Young Initiative pentru ONG-uri. Cursurile se adresează managerilor, angajaților și voluntarilor din organizațiile non-profit și pot fi accesate online, oriunde și oricând.
Tematica cursurilor:
De replicat:
Tehnologia ajută persoanele cu deficiențe de auz să audieze concertele.
Lyric Opera of Chicago utilizează tehnologia pentru a le oferi spectatorilor cu deficiențe de auz posibilitatea de a asculta live spectacolele sale.
Spectatorii cu probleme de auz îmbracă în timpul evenimetului o bluză specială (denumită SoundShirt) care vibrează în sincron cu sunetul de pe scenă și este conectată și la boxele orchestrei audiind în acest fel muzica live.
Deocamdată sala de operă dispune de 16 bluze, dar își dorește să extindă această inițiativă multiplicând numărul lor în stagiunile viitoare.
De ascultat:
seria de podcasturi pentru organizațiile nonprofit care caută mai multă claritate. Poți începe cu acest episod ⬇️ sau alege-l pe cel care e relevant pentru tine.
Tema pentru acasă
Noiembrie e așteptat de mulți pentru Black Friday 🛒. Eu îți propun o alternativă mai împlinitoare 🌞.
În loc de Black Friday alege Giving Tuesday - ziua dedicată carității și donațiilor când oamenii sunt încurajați să doneze bani, timp, resurse sau expertiză organizațiilor non-profit.
Pune cu un produs mai puțin în coșul de Black Friday și fă un gest de bunătate. Donează contravaloarea produsului la care ai renunțat unei organizații care are nevoie de sprijin.
Va fi împlinitor și cald în sufletul tău… și-al altcuiva 🫂!
Îți MULȚUMESC că ai ajuns și azi până la final.
Dacă ai o sugestie pentru mine sau o întrebare legată de comunicarea cauzelor bune sau poate vrei să afli despre vreun program de tehnologie pentru ONG-uri, dă Reply la acest email sau scrie-mi direct pe Facebook/💠Instagram/💠LinkedIn. Răspund cu bucurie și recunoștință.
Despre ce am mai scris în edițiile anterioare, poți să vezi aici.