Intersecția de bine #1
Bine te-am găsit în 2023!
Îți mulțumesc pentru că mi-ai deschis ușa și m-ai primit în inbox-ul tău.
Numele meu este Natalia Șeremet și am o patimă pentru comunicare și pentru faptele bune cu amprentă socială.
Mi-am propus să pun la un loc, lunar, resursele de BINE despre care aud sau pe care le folosesc în activitatea mea și să ajut, în acest fel, la răspândirea lor prin lume, dar și la capacitarea echipelor nonprofit mici și mijlocii, a grupurilor de inițiativă și a comunităților cu oameni responsabili.
De ce-ul meu?
Zilnic mă intersectez cu materiale educative și exemple faine care merită promovate și care pot sprijini organizațiile să își fortifice cunoștințele și să-și familiarizeze membrii de echipă cu diversele cauze sociale de actualitate.
Cui mă adresez?
Am fost cu gândul la asociațiile nonprofit atunci când am conceput ideea acestui newsletter, însă conținutul buletinului poate fi util pentru orice cetățean responsabil care vrea să contribuie la clădirea unei societăți echilibrate, tolerante și incluzive.
Așadar, la intersecția punctelor de bine ale lunii ianuarie, te invit să explorăm:
Vitrina Tech
Voi pune lunar în Vitrina Tech câte un program sau produs oferit de companiile private pentru sectorul nonprofit.
Aproape fiecare gigant IT are programe de grant sau discount pentru organizațiile nonprofit.
Cap de fiș în această lună este Microsoft - pentru că orice echipă nonprofit, mică sau mare, are nevoie de un calculator dotat cu un sistem de operare și de cel puțin o licență Office.
Microsoft a dezvoltat Programul Microsoft for Non Profit prin care oferă organizațiilor nonprofit eligibile, inclusiv ONG-urilor din România și Republica Moldova, acces gratuit la suita sa de productivitate (Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneDrive).
Suita de productivitate Microsoft înglobează în sine:
posibilitatea de a crea adrese instituționale cu propria denumire de domain pentru membrii echipei
un spațiu generos de stocare și arhivare a documentelor în cloud (1 TB)
acces la un calendar comun al echipei în cloud
un sistem gratuit de conferințe video pentru organizarea evenimentelor interne și externe ale Asociației.
Pe lângă toate astea, Microsoft oferă organizațiilor eligibile 10 licențe gratuite din planul Microsoft 365 Business Premium. Cele 10 licențe donate includ atât versiunea de Office în cloud, cât și versiunea Office instalabilă local (on-premise), pe calculator.
Colegii de la TechSoup România au descris aici pașii pe care trebuie să îi faci pentru a înregistra ONG-ul tău în Microsoft for Non Profit și pentru a beneficia de avantajele acestui program.
SFAT: Înainte de a cumpăra un produs, program sau un software , verifică mai întâi dacă respectiva companie nu oferă reduceri sau gratuități pentru organizațiile nonprofit.
Lexiconul nonprofit
Lunar vom tălmăci și însuși un cuvânt din limbajul nonprofit și al incluziunii, pe care îl regăsim tot mai des în vorbirea uzuală.
Începem chiar cu termenul INCLUZIV.
A fi incluziv înseamnă a lua în calcul sau a avea în vedere toți indivizii unei societăți indiferent de deficiențele lor sau de dificultăţile pe care le întâmpină și a-i trata ca membri egali ai societăţii, iar diversele servicii speciale de care au anumiți oameni nevoie trebuie furnizate în cadrul serviciilor sociale, educaţionale, medicale și puse la dispoziţia tuturor membrilor societăţii (ap. Popovici D., 1999)” .
Incluziunea înseamnă adaptarea continuă a sistemului social, educaţional, medical etc. așa încât acesta să răspundă nevoilor diverse pe care le resimt toți membrii unei societăți.
Prima condiție pentru o incluziune reală o reprezintă accesibilitatea acesta fiind termenul general folosit pentru a descrie gradul în care un produs, serviciu sau mediu este disponibil pentru un număr cât mai mare de oameni 1 .
De explorat!
Recent, aplicația Zoom a devenit mai accesibilizată prin adăugarea opțiunii de interpretare a limbajul mimico-gestual. Gazdele întâlnirilor pe Zoom vor putea aloca spații dedicate în aplicație pentru traducătorii care pot interpreta limbajul semnelor pentru participanți.
Aplicația va permite adăugarea a până la 20 de traducători într-un eveniment de Zoom.
Traducătorii vor putea fi vizualizați în galeria comună a participanților sau vor putea fi afișați doar pentru persoanele care au nevoie de interpretare.
Funcția este disponibilă pentru cei care au activat un abonament Zoom One Business Plus sau Zoom One Enterprise Plus.
Raftul cu resurse
Pe raftul cu resurse am pus câteva materiale dedicate tot incluziunii și accesibilizării.
Orice eveniment vrei sa faci în 2023, nu uita să-l planific așa încât să fie incluziv și accesibilizat.
Recomandările lor sunt valabile pentru orice fel de eveniment, nu doar pentru cele culturale.
De aici poți descarca gratuit pictogramele universale pentru semnalizarea diferitelor tipurie de dizabilități.
Iar pe raftul Asociației Metodelor de Integrare Socială (AMAIS) avem un ghid pentru a îndruma nevăzătorii la cumpărături. Lucrarea se adresează tuturor persoanelor care vor să creeze punți de apropiere cu persoanele nevăzătoare.
Vorba colegilor AMAIS: A fi incluziv e la o întrebare distanță.
Ești pe Harta ONG?
Ți-ai înregistrat ONG-ul pe Harta ONG-urilor din Republica Moldova?
Dacă ai răspuns cu NU, înscrie-ți organizația fără ezitare aici - www.ngo.md - și crează-ți un profil individual unde poți adăuga informații actuale despre ONG-ul tău.
Înregistrarea pe hartă te poate ajuta să stabilești viitoare parteneriate cu autoritățile, donatorii, beneficiarii, susținătorii tăi și contribuie, în acest fel, la creionarea tabloului real care ilustrează situația organizațiilor active ale societății civile din R. Moldova.
Platforma a fost creată de Centrul CONTACT în 2022 și numără deja 115 organizații înregistrate.
Ce cauze celebrăm în ianuarie?
Pe lângă Revelion și Crăciunul pe rit vechi, ianuarie ne aduce și alte motive de celebrare:
11 ianuarie - Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale
16 ianuarie - Ziua Libertății Religioase
20 - 26 ianuarie - Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
24 ianuarie - Ziua Internațională a Educației (conform UNESCO)
27 ianuarie – Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului
28 ianuarie - Ziua Protecției Datelor
30 ianuarie - Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală
Alege cauzele sociale care sunt în acord cu activitatea ONG-ului tău și promovează-le în comunitatea ta.
Momentul de conștientizare (și replicare)
Tocmai am lăsat în spate sărbătorile și desfătarea culinară.
Cu toții am cumpărat, am gătit și am mâncăm mult. Și, cu siguranță, am poluat mult.
Panorama a realizat un infografic care ilustează impactul pe care îl au alimentele procurate pentru mesele de sărbători. Așa am aflat că pentru o oală de sarmale cu 1 kg de carne de porc și 200 g de orez au fost produse cel puțin 13 kg de gaze cu efect de seră.
Pe lângă poluare, mesele abundente generează și risipă alimentară.
În fiecare an, aproximativ 1/3 din alimentele produse la nivel mondial pentru consumul uman se pierd sau se risipesc, iar potrivit ONU, în România se aruncă 70 de kilograme de alimente pe an, pe cap de locuitor.
Unele țări încearcă să-și facă cetățenii mai conștienți de costurile risipei alimentare, inclusiv prin inițiative legislative.
De exemplu, în Spania există un proiect de lege care obligă consumatorul să ia la pachet ce a comandat și nu a mâncat.
În Franța, o campanie de conștientizare îndemna oamenii să nu ocolească legumele și fructele „urâte” de pe rafturile magazinelor.
Cu un mesaj simplu și cu ilustrații realiste, campania explica cumpărătorilor că, chiar dacă-s mai puțin arătoase, și fructele și legumele hidoase sunt la fel de gustoase și nu trebuie înconjurate.
Campania a fost dezvoltată cu ocazia Anului european împotriva risipei alimentarene (2014) și a avut un succes răsunător. Toate alimentele „urâte” s-au vândut mai repede ca niciodată.
Mai mult decât atât, campania a inspirat un start-up din Canada să pornească o afacere socială pentru reducerea risipei alimentare.
#ViitorulVerde
Comisia Europeană a propus noi norme la nivelul UE privind utilizarea ambalajelor care sunt o sursă majoră și permanentă de deșeuri.
Propunerea face parte din pachetul de măsuri ecologice „Green Deal” care trebuie aprobat de Parlamentul European și statele membre pentru a intra în vigoare.
Printre principalele măsuri propuse de Comisia Europeană se regăsesc:
încurajarea de a reutiliza ambalajele. Companiile vor trebui să le ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi și mâncăruri la pachet sau livrări de produse prin comerțul electronic.
standardizarea formatelor utilizate pentru ambalaje și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.
interzicerea ambalajelor de unică folosință dacă alimententele și băuturile sunt consumate în restaurante și cafenele
interzicerea ambalajelor de unică folosință pentru fructe și legume, sticlele de șampon în miniatură, precum și alte ambalaje în miniatură din hoteluri.
stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje
crearea unor sisteme-depozit obligatorii pentru sticlele din plastic care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca în deșeurile biologice.
Dacă măsurile nu vor fi aprobate și implementate, UE ar urma să înregistreze o creștere suplimentară cu 19 % a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic – chiar o creștere de 46 %.
De ascultat!
Jurnalista Victoria Coroban a lansat podcastul LABORATORUL SOCIAL.
Victoria ia mostre din societate și le studiază la micro... fon testând formate, abordări, subiecte despre care nu vorbim până la capăt sau preferăm să nu vorbim deloc.
De ce le tăcem? Aflăm din analizele terapeutice realizate în Laboratorul Social.
Te poți abona la podcastul Victoriei pe:
De sondat!
Școala de Gândire Critică CHALLENGER își recrutează participanții pentru ediția nr.9.
Sunt incurajați să aplice tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani.
Aplicările se fac până la 25 ianuarie 2023 aici.
Școala de gândire critică „Challenger” este un program cu durata de un an, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, ce activează în diverse domenii. Programul pregătește tinerii să analizeze critic problemele societății, să propună și să dezbată soluții pentru problemele cu care se confruntă.
De reflectat!
La final, te las cu o întrebare pe care să ți-o adresezi la început de fiecare zi: Ce bine pot face eu (azi)?
Îți mulțumesc că ai ajuns până la finalul acestui newsletter.
Dacă ți l-ai imaginat altfel, vrei să citești despre o cauză socială anume sau ai orice feedback/idee/sugestie pentru mine, dă-mi un Reply la acest email.
O să mă bucur să-l primesc, promit să-l iau în calcul și să-ți răspund.
Te (re)aștept în următoarea Intersecție de bine, în februarie 2023!
conform Federației „Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România” (ONPHR)