Intersecția de bine #5
marcată cu indicatoare explicative despre ce înseamnă androcentrism și unde-l întâlnim, cum plantăm copaci stând pe net, când un produs „expirat” este într-adevăr nerecomandat consumului.
Bine te-am regăsit în cea mai înmiresmată lună din an🌺!
E a cincea noastră întâlnire în Intersecția de bine. Până azi am reușit să conving 80 de omuleți responsabili să vireze spre această destinație cu mostre de fapte bune.
Azi vă spun mulțumesc de 80 de ori.
Afară începe luna cu miros de lăcrimioare, liliac și ieșiri la iarbă verde.
Știu... nu apucăm să admirăm și simțim verdele crud de peste geam pe atât de mult pe cât ne-am dori. Avem ochii (mai) mereu în ecrane și mâinile alergând pe taste. Ca să mai alinăm din neputință, vă propun să plantăm copaci în timp ce stăm pe internet...dacă tot ziua noastră acolo trece.
Cum anume? Prin instalarea aplicației ECOSIA în browserele noastre de Chrome.
Cum functionează aplicația și cum ajută ea la plantarea copacilor?
Zilnic, noi facem căutări pe internet. Rezultatele căutărilor noastre sunt, de cele mai multe ori, anunțuri publicitare plătite de companiile care vor să se promoveze pe motoarelor de căutare (cum ar fi Google).
Exact acesta este și principiul de funcționare pe care se bazează ECOSIA. Prin instalarea aplicației ECOSIA, căutările noastre generează venituri pentru ECOSIA, iar bănuții obținuți din rularea publicității sunt utilizați pentru plantarea copacilor acolo unde este mare nevoie de ei.
Până acum, cu ajutorul aplicației ECOSIA, au fost plantați peste 172 milioane de copaci. Aplicația se instalează simplu, de aici.
Spor la căutat și la plantat!🌳
Dacă îți place ce citești aici, rogu-te de mă recomandă unui prieten sau ajută-mă cu o distribuire. E fără de preț.
Din lexiconul nonprofit
Mâna sus cine știe ce înseamnă…ANDROCENTRISM❓
E un termen pe care-l auzim rar, dar care, încă, e destul de prezent în culturile contemporane.
Androcentrismul înseamnă „centrarea pe bărbat” și desemnează practica de a considera masculinul și experiențele masculine drept normă pentru comportamentul și realizările umane.
Până în anii '70 aproape toate teoriile au fost construite având la bază doar experiențele bărbaților care erau considerate drept universal umane, bărbații fiind centrul, norma.
Femeia era considerată marginalul sau excepția, pornindu-se de la povestea biblică a creării omului și de la ipoteza că femeia a derivat din bărbat. Chiar și celebrul creator al teoriei psihanalitice a comportamentului uman, Sigmund Freud, în ciuda faptului că majoritatea pacientelor sale erau femei, considera că norma este tot masculinul.
Unde regăsim azi forme ale androcentrizmului?
în domeniul medical: anterior în cercetările medicale erau incluși doar bărbații, iar, la final, observațiile masculine și concluziile studiilor se generalizau pentru ambele sexe, neglijându-se faptul că organismul femeilor e diferit ca mărime, anatomie, fluctuații hormonale etc.
în patologizarea și medicalizarea excesivă a femeilor: până recent tot ce li se întâmpla biologic femeilor, de exemplu fluctuațiile emoționale care apar înaintea menstruației, erau medicalizate și catalogate drept o anormalitate a stării naturale umane (după normativele masculine), recomandându-se o medicație excesivă femeilor. Expresivitatea emoțională a fost mereu definită tot după comportamentul emoțional masculin. În raport cu bărbații, femeia este considerată că are o expresivitate emoțională ridicată, pornindu-se tocmai de la această normă masculină care definește normalul.
la locul de muncă: încă trăim timpuri în care pozițiile cele mai înalte și bine plătite aparțin bărbaților, iar cerințele tipice pentru asemenea poziții pleacă tot de la o normă masculină: un bărbat e disponibil să muncească suplimentar, să călătorească mult, să fie activ social .1 Chiar și în cuplurile egalitare, este mai natural ca soția să întrerupă serviciul și să crească copilul, fie din motive economice (soțul căștigă mai bine), fie datorită faptului că dacă un bărbat va sta acasă cu copilul, el nu va beneficia de un suport social și profesional adecvat, fiindu-i pusă în discuție identitatea masculină.
în limbajul stereotipat: femeile sunt mame grijulii, ființe gingașe, soții devotate și iubitoare, în timp ce bărbații sunt inteligenți, activi, puternici, neînfricați. Limbajul androcentric afectează și percepțiile oamenilor cu privire la ce meserii sunt potrivite pentru femei și care-s mai bune pentru bărbați.
Androcentrismul încă rămâne o cauză majoră a discriminării femeilor în multe societăți contemporane.
💡Dar…🥁conform ultimelor descoperiri genetice ar exista dovezi că bărbatul, ca structură genetică, derivă din femeie și nu invers, iar asta înseamnă că povestea biblică va trebui rescrisă curând.
Ba mai mult, unele voci spun că am putea asista la o tendință inversă androcentrismului, adică la gynocentrism, când orice lucru sau experiență este considerată exclusiv din punctul de vedere al femeilor…
O fi de bine? O fi de rău? ‘om trăi și ‘om vedea!
Raftul cu resurse
De luna asta, am decis să las pe raft doar un singur material. Să aveți timp de răsfoit și reflectat pe îndelete.
Pentru că anual aruncăm o cantitate mare de alimente (cât să umplem 127,500 de camioane care aliniate într-o coloană ar reprezenta distanța de la București până la München) și confundăm înscripția „A se consuma de preferință înainte de” cu „Stricat sau alterat”, las pe raft Ghidul de consum și păstrare al alimentelor.
Ce ne sfătuie ghidul?
Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei de pe ambalaj „A se consuma de preferință înainte de”, dar respectând instrucțiunile de depozitare și asigurându-ne că ambalajul acestora nu este deteriorat.
🥫 Înainte de a arunca un produs alimentar care a depășit data înscrisă pe el, verifică întâi starea lui - dacă ambalajul acestuia este intact și dacă produsul alimentar are aspect, miros și gust bun, e încă BUN pentru consum.
Dacă ne-am învăța să producem și să consumăm cât este nevoie și nu mai mult, am economisi și multe din resursele planei.
🍔 Ca exemplu, un burger are nevoie de 2.400 de litri de apă pentru a fi produs. Dacă aruncăm chiar și o parte din el, irosim și apa folosită pentru a-l produce.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim în inbox.
Minutul de conștientizare
De multe ori râdem de actele de bullying sau hărțuire comise de tineri, ascunzându-ne după fraza „Băieții sunt băieți” și crezând că aceste comportamente sunt ok pentru că băieții mereu vor căuta să-și regleze conturile sau impună statutul printr-o îmbrânceală, gest de putere sau o glumă sexistă.
Gillette, celebrul brand al aparatelor de ras, a lansat o campanie (2019) de combatere a masculinității toxice și a dezvoltat un spot video cu câteva scenarii tipice în care o gașcă de băieți se bat sau bărbații fac avansuri sau gesturi incomode la adresa femeilor, iar oamenii de față doar urmăresc aceste comportamente și le aprobă prin fraza: „Băieții vor fi mereu băieți".
În a doua parte a spotului, Gillette arată o altă perspectivă pentru comportamentul bărbătesc și încurajează tinerii să scoată la lumină tot ce e mai bun din ei și să se comporte diferit de ceea ce se consideră o normă bărbătească.
Spotul îndeamnă părinții să nu uite că băieții de astăzi vor deveni bărbații de mâine și că ne stă în putere să le arătăm un model de comportament cu demnitate.
Cum ți se pare campania? Îi like sau dislike?
#ViitorulVerde
Există șapte tipuri de plastic, însă doar…😲 DOUA😲 din ele se reciclează.
Ce nu poate fi reciclat ajunge la gunoi, iar de-acolo…peste tot, inclusiv în sângele nostru.
ByFusion, o companie din Los Angeles, a creat un sistem de colectare al tipurilor de plastic care nu pot fi reciclate și a dezvoltat o tehnologie care transformă deșeurile din plastic în cărămizi asemnătoare celor pe care le utilizăm în construcții.
Tehnologia ByBlock preface plasticul folosit în blocuri de construcție fără a fi nevoie de sortarea sau prespălarea lui - un obstacol major în procesul de reciclare al plasticului. După colectare, plasticul este mărunțit și comprimat în blocuri solide, fără aditivi sau materiale de umplutură: din 22 de kilograme de plastic se primesc 22 de kilograme de cărămidă ByBlock.
Un singur neajuns au aceste blocuri din plastic. Sunt sensibile la soare. Chiar și așa, blocurile cică pot fi prelucrate cu substanțe rezistente termic și pot fi utilizate în proiectele comerciale, rezidențiale și de infrastructură.
Tu ai trăi într-o casă construită din platistic comprimat?
Vitrina cu tehnologii
Luna asta e rândul lui Slack să stea în vitrina cu tehnologii pentru ONG-uri.
Slack este cea mai preferată soluție de comunicare a oamenilor din lumea IT și este o aplicație de colaborare și comunicare pentru echipele de orice mărime. Soluția permite crearea de canale separate per proiecte, sarcini, echipe etc.
Slack are un program generos pentru ONG-uri prin care le oferă gratuit abonamentul Pro Plan organizațiilor nonprofit care au echipe mai mici de 250 de membri și o reducere de 85% pentru abonamentul Business Plan, dacă echipele nonprofit numără mai mult de 250 colegi.
Aplicarea pentru programul Slack For Non Profit se face direct aici.
Ce motive de sărbătoare avem în Mai?
3 mai: Ziua mondială a libertății presei — #WorldPressFreedomDay
8 mai: Ziua mondială a comerțului echitabil — #WorldFairTradeDay
9 mai: Ziua mondială a păsărilor migratoare — #WorldMigratoryBirdDay
10 mai : Ziua mondială a lupusului — #WorldLupusDay
12 mai: Ziua internațională a asistenților medicali — #NursesDay
17 mai: Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei— #IDAHOBIT
17 mai : Ziua mondială de conștientizare a neurofibromatozei— #WorldNFAwarenessDay
18 mai: Ziua internațională a muzeelor — #MuseumDay
21 mai: Ziua mondială a speciilor ameninţate cu dispariţia— #EndangeredSpeciesDay
21 mai: Ziua mondială a diversității culturale pentru dialog și dezvoltare - #WorldDayforCulturalDiversityforDialogueandDevelopment
22 mai: Ziua internațională pentru diversitate biologică — #BiologicalDiversityDay
23 mai: Ziua mondială a broaştelor ţestoase — #WorldTurtleDay
25 mai: Ziua internațională a forțelor de menținere a păcii ale Națiunilor Unite
31 mai: Ziua mondială fără tutun— #WorldNoTobaccoDay
De explorat!
Bursa Generation Google Scholarship pentru tinerele pasionate de IT. Termen de aplicare: pănă pe 16 mai.
Programul de mentorat Sisterhood of Young Animation Auteurs dedicat cineastelor și artistelor din România și Republica Moldova. Termen de aplicare: până pe 15 mai.
Cursurile digitale gratuite dezvoltate de Fundația Orange România.
De privit și aplicat!
Câteva reguli de bază de care să ținem cont atunci când interacționam cu o persoana cu dizabilități fizice ⬇️
Tema pentru acasă
Cum crezi, cam cât de tare poluezi pământul cu modul de viață pe care îl ai?
Joacă-te un pic pe acest calculator și vezi ce amprentă lași pe pământ după tine și de câte planete am avea nevoie dacă toată lumea ar trăi ca tine.
Rezultatul meu a fost… deloc încurajator😟. Chiar dacă mă consider chibzuită în ale consumului și am un stil de viață moderat, eu eman anual 55 de tone de CO2 😲, iar dacă toată lumea ar trăi ca mine, am avea nevoie de 3 planete🌎🌎🌎.
La tine cum a ieșit? Lasă-ne în comentarii rezultatul tău.
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final. Dacă te interesează un subiect sau o cauză socială anume sau poate ai o sugestie pentru mine, dă Reply la acest email. Îl voi citi cu interes și promit să-ți răspund. Te revedem în iunie.
Despre ce am mai scris în edițiile anterioare poți vedea aici.
LEXICON FEMINIST, Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu