Intersecția de bine | noiembrie 2024
de ce sa-ți lași mustață în noiembrie, la ce te ajută datul gândurilor pe față și cum o zi de naștere poate încălzi și sufletele și mâncarea
Bun venit în noiembrie, luna cu dimineți de chiciură și aer alb🥶!
Intersectez faptele și mostrele de bine în ediția cu nr. 23 și îți mulțumesc că le citești❤️.
După un octombrie îmbrăcat în roz, azi începe un noiembrie mustăcios 🥸.
Noiembrie, la nivel global, e luna în care se atrage atenția asupra sănătății fizice și psihice a bărbaților.
Mișcarea poartă numele de „Movember” și vine de la îmbinarea franțuzescului „moustache” (mustață) și „November” (noiembrie).
În această lună, bărbații sunt îndemnați să-și lase mustața să crească. În acest fel, ei devin „afișe grăitoare” care atrag priviri și generează întrebări oamenilor din jur.
Totul a pornit la drum în 2003, când doi prieteni australieni, Travis Garone și Luke Slattery, ieșiți într-o seară la o bere 🍻, au decis să-și lase mustață pentru a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de sănătate ale bărbaților. Așa a început mișcarea care a devenit un fenomen global.
De ce anume mustața și cum atrage ea atenția asupra sănătății bărbaților?
Mustața nu se mai poartă de ceva vreme în societățile contemporane. Dacă în ziua de azi un bărbat își lasă mustață, el începe a atrage priviri și a provoca întrebări, iar asta le permite „mustăcioșilor” să vorbească despre importanța sănătății mintale și fizice la bărbați, despre cancerul de prostată sau cel testicular etc.
Dacă vrei să te alături mustăcioșilor, lasă-ți mustața să crească timp de 30 de zile. Iar dacă ești întrebat de ce ai făcut-o, folosește această ocazie pentru a începe o conversație și a vorbi altora despre sănătatea mintală masculină și prevenirea cancerului testicular sau de prostată.
În caz că vrei mustața ta să atragă cât mai multe priviri, pe net găsești o droaie de sfaturi despre cum să o îngrijești și ce formă să îi dai.
Și femeile sunt încurajate să poarte o mustață falsă 🥸 la evenimentele tematice organizate în această lună 😊.
La cât mai mulți mustăcioși și mustăcioase în acest noiembrie🥸!
Adun acest conținut voluntar. Dacă te ajută ce afli aici, dă-i linkul unui prieten. E cel mai frumos mulțumesc pe care mi l-ai putea spune.
Minutul de conștientizare
Rămânem tot în tematica dedicată sănătății bărbaților. Privește în tihnă și până la capăt acest filmuleț.
Spotul demontează mitul conform căruia doar persoanele triste și abătute trec prin probleme de sănătate mintală. În realitate, lucrurile nu stau mereu așa și nu totul este atât de simplu sau clar pe cât (ne) pare.
Campania, denumită „Verifică-i pe cei de alături”, a fost realizată în colaborare cu Norwich City Football Club și a fost lansată sub hashtag-ul #NuEștiSingur.
Sănătatea mintală e legată și cu faptul că atunci când trecem print-o greutate nu vorbim despre ea.
Artiștii Charlie Clift și Kate Forrester au fotografiat voluntari care „și-au dat gândurile pe față”. Participanții proiectului și-au înscris la propriu, pe față, cele mai grele și chinuitoare gânduri ale lor.
Fotografiile au fost expuse în aer liber în Londra, timp de cinci săptămâni, cu scopul de a încuraja oamenii să vorbească despre ceea ce-i macină și să-i facă conștienți despre modul în care aceste gânduri le afectează sănătatea.
Și ține minte: e ok să ai zile în care nu te simți bine.
Doar nu ține totul în tine. Vorbește!
Din lexiconul nonprofit
Auzim tot mai des sintagma integrarea perspectivei de gen - o expresie parcă clară și totuși tare neclară.
Hai să parcăm în dreptul ei și să o lămurim.
Integrarea perspectivei de gen sau gender mainstreaming înseamnă (re)organizarea, îmbunătățirea, dezvoltarea și evaluarea proceselor ținându-se cont atât de experiențele și nevoile femeilor, cât și ale bărbaților.
Scopul acestui concept este de a lua în considerare necesitățile și perspectivele diferitelor genuri atunci când se elaborează politici, programe și activități așa încât să gândim soluții care să se potrivească și să fie echitabile pentru toată lumea - și bărbați și femei.
Unde în viața reală ne-ar trebui acest concept?
Cam peste tot!
Să zicem că într-o țară, în urma unei cercetări, se observă că fetele nu aleg profesii în domenii precum știință, tehnologie, inginerie, matematică și că există puține modele feminine în aceste sectoare, iar materialele educaționale sunt toate stereotipizate, prezentându-se acolo doar exemple de succes masculine.
Dacă luăm în calcul perspectiva de gen, atunci politicile educaționale trebuie revizuite pentru a include în manuale și modele de succes feminine și pentru a încuraja fetele să se implice în știință, tehnologie, inginerie. Ca rezultat, vom avea mai multe fete inspirate și încurajate să urmeze cariere în inginerie, matematică etc., iar cu timpul, s-ar echilibra și balanța acestor profesii pe piața muncii.
Alt exemplu: o primărie observă că fondurile destinate activităților sportive sunt investite mai mult în sporturile masculine (fotbal, box), în timp ce sporturile practicate de femei (voleiul sau gimnastica) primesc finanțare minimă. După aplicarea perspectivei de gen, bugetul pentru activitățile sportive este redistribuit așa încât să sprijine și sporturile preferate de bărbați și cele practicate de femei. Rezultatul final: atât femeile, cât și bărbații vor avea acces egal la oportunități și facilități sportive și la activități de recreere în comunitate.
Și ultimul exemplu, preferatul meu: până nu demult, testele de simulare ale unui accident de mașină se realizau pe manechini care avea caracteristicile unui bărbat. Deși structura corpului bărbătesc este asemănătoare cu cea a corpului femeiesc, femeile, totuși, au particularități fizice diferite, cum ar fi înălțimea, greutatea, densitatea, flexibilitatea osoasă și masa musculară.
Integrarea perspectivei de gen în testele de simulare ale accidentelor, ar permite ca viitoarele mașini să fie proiectate cu mai multe elemente de siguranță și ar crește nivelul de protecție și pentru șoferi și pentru șoferițe.
Integrarea perspectivei de gen e numai despre femei?
Nu, integrarea perspectivei de gen nu este doar despre femei. E despre toate genurile.
Doar că din cauza discriminării istorice și a rolurilor de gen atribuite femeilor de-a lungul anilor, acest concept s-a concentrat mai mult pe reducerea inegalităților cu care se confruntă femeile, însă integrarea perspectivei de gen abordează și problemele cu care se confruntă bărbații.
Raftul cu resurse
Las pe raftul cu resurse un Ghid despre integrarea perspectivei de gen și cum reflectăm acest concept în bugetele proiectelor.
Ghidul prezintă un set de instrumente concrete potrivite pentru fondurile UE și a fost dezvoltat de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE).
Anul asta îmi donez ziua de naștere. Vreau să ajut o mamă singură cu 2 copii să-și cumpere un aragaz și să fac în acest fel cald în sufletul și-n farfuria lui Sergiu, Igor și Ana.
Dacă dorești să mă susții, ajută-mă cu o donație, oricât de mică (card sau PayPal), aici.
Ar fi cel mai împlinitor cadou!
Îți mulțumesc!
Vitrina cu tehnologii
Dacă te-ai plictisit de ChatGPT sau cauți o alternativă, încearcă Gemini - AI-ul lui Google (disponibil în aceste țări).
Cine poate folosi Gemini?
Oricine are un cont personal de Google și a împlinit minim 13 ani. Versiunea Gemini atașată contului personal este gratuită.
Dacă vrei să folosești Gemini în contul tău Google de la serviciu sau de la școală, roagă administrator să ți-l activeze.
Este disponibilă și o versiune avansată de Gemini, doar că aceasta funcționează dacă ai activat planul plan Google One AI Premium.
Aici găsești și cele mai frecvente întrebări privind aplicația Gemini.
Să vă fie de folos!
Ce cauze sociale celebrăm în noiembrie?
Pe lângă sănătatea masculină, noiembrie pune lumină și pe alte cauze importante:
5 noiembrie - Ziua mondială de sensibilizare cu privire la tsunami
6 noiembrie - Ziua internațională de prevenire a exploatării mediului în război și în conflicte armate
9-15 noiembrie - Săptămâna internațională a științei și a păcii
10 noiembrie - Ziua mondială a științei pentru pace și dezvoltare
13-19 noiembrie - Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice
14 noiembrie - Ziua mondială a diabetului
16 noiembrie - Ziua internațională a toleranței
18 noiembrie - Ziua mondială pentru prevenirea și vindecarea exploatării sexuale, a abuzurilor și a violenței asupra copiilor
19 noiembrie - Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere
19 noiembrie - Ziua mondială a toaletei
25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
26 noiembrie - Ziua mondială a transportului durabil
28 noiembrie – Giving Tuesday – ziua care încurajează oamenii să facă donații către organizații non-profit, să se implice în activități de voluntariat și să ofere sprijin cauzelor sociale.
30 noiembrie - Ziua de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic
#ViitorulVerde
Cum ar fi să avem case din cărămizi care s-ar autorepara când le mai cade câte-o muchie?
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder au dezvoltat o tehnică inovatoare pentru a crea „beton viu”. Tehnologia utilizează cianobacterii și microbi care trăiesc în apă și își pot produce singure hrană. Aceste bacterii sunt cultivate într-un amestec de hidrogel și nisip, unde se reproduc și se cimentează asemeni procesului de formare a scoicilor în ocean. La final, se obține un material de construcție dur și rezistent, similar cu betonul. Noua cărămidă are și capacitatea de a se autoregenera (ajutată de niște nutrieți și hidrogen) dacă cumva se rupe.
Cercetarea este încă în fazele incipiente întrucât tehnologia nu e lipsită de provocări. De exemplu, cianobacteriile au nevoie de un mediu umed pentru a supraviețui, iar echipa de cercetători lucrează pentru a modifica genetic microbii și a-i face mai rezistenți la secetă.
chiar și așa sună tare promițător!
De explorat:
Dacă ești un ONG și ai sediul în afara or. București sau jud. Ilfov, aplică la programul gratuit ConnectOSC. Inițiativa sprijină digitalizarea organizațiilor și le oferă consiliere în carieră, oportunități de networking și planuri personale pentru dezvoltarea resurselor umane. Programul include și cursuri gratuite de formare și specializare pentru angajați și voluntari și se adresează mai ales entităților care au cursuri de formare pentru adulți sau certificat AJOFM. Toate detaliile le găsiți aici sau dacă dai un email către adriana.tuluca@go-ahead.ro.
Prietenii de la Galantom au lansat cursul online „Introducere în fundraising-ul peer to peer sau cum să îți transformi fanii în fundraiseri”.
Este un curs asincron pentru nivelul începător și mediu în ale fundraising-ului peer to peer, pe care îl poți urmări în ritmul tău, pe www.academiabinelui.ro.
European AI & Society Fund oferă granturi de până la 200.000 EUR pentru proiectele îndrăznețe care vor promova justiția socială și care vor explora cum pot fi trași la răspundere cei responsabili de daunele cauzate de utilizarea AI în Europa. Nu e necesar să fiți un expert/organizație în tehnologie pentru a putea aplica. Termenul limită: 6 ianuarie 2025.
Detaliile toate aici.
Tema pentru acasă a R.Moldova: Turul II
Eu închei o lună trăită intens. O lună în care binele l-am concentrat pe a-mi ajuta țara să nu piardă fărâma de lumină la care a ieșit de câțiva ani.
Pe 3 noiembrie, Moldova are în față un hop pe care îl putem trece doar dacă ne mobilizăm și alegem responsabil viitorul țării.
De mână cu Fundația NorocOlanda și alături de alte organizații diasporale, ne-am pornit să adunăm 300.000 de voturi cinstite din diasporă.
În România vor fi deschise 16 secții de votare, 3 dintre ele în București.
Hai să ne întâlnim acolo⤵️ și să nu permite înfundarea Moldovei în kulioace:
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o întrebare pentru mine sau crezi că putem colabora pe partea de comunicare sau echipare cu tehnologie a ONG-ului tău, îmi poți scrie oricând.
Țin ușa mereu deschisă 📭.
Edițiile anterioare le-am pus aici.