Intersecția de bine #4
cu indicatoare care te ghidează către combaterea xenofobiei, organizarea de evenimente sustenabile, concediu menstrual plătit și acoperișuri transformate în panouri publicitare
Bun găsit în luna lui Prier!
Vreau să-ți mulțumesc pentru că mi-ai deschis ușa de inbox. Reunesc lunar și voluntar mostrele de fapte bune. Sunt la a 4 ediție deja și tare sper că ceea ce citești aici te ajută și te inspiră să schimbi spre bine lucrurile în comunitățile în care te rotești.
Hai să-ncepem luna cu o mică curățenie de primăvară…în telefon, calculator și inbox. Fă-ți o rutină nouă și șterge constant documentele inutile, e-mailurile vechi, aplicațiile pe care nu le folosești, fotografiile sau videourile duplicat și eliberează spațiul de stocare al dispozitivelor tale. În acest fel, reduci propria amprentă de carbon asupra planetei și îți setezi o igienă digitală sănătoasă.
Dacă poți, micșorează numărul de e-mailuri de „mulțumire”. Conform datelor McAfee, când transmitem miliardele de e-mail-uri care conțin doar cuvântul „Mulțumesc” consumăm aceeași cantitate de energie pe care o folosesc două milioane de gospodării din SUA într-o singură zi și generăm peste 16.000 de tone de CO2 care sunt egale cu 81.000 de zboruri de la Londra la Madrid.
Vitrina cu tehnologii
A venit și timpul lui LinkedIn să stea etalat în vitrina cu tehnologii pentru ONG-uri.
LinkedIn oferă organizațiilor nonprofit din întreaga lume un hub cu resurse gratuite și servicii cu cost redus care pot ajuta ONG-urile să-și găsească angajații de care au nevoie, să crească potențialul echipelor, să stabilească conexiuni cu donatorii și să răspândească mai ușor vestea despre binele pe care îl fac.
Poți urmări ce oferă programul LinkedIn pentru ONG-uri abonându-te la pagina lor de LinkedIn pentru nonprofit sau urmărindu-i direct pe Facebook.
Din lexiconul nonprofit
Luna asta deslușim sensul cuvintelor xenofob și xenofobie.
Xenofobia este frica sau ura față de străini și de necunoscut. Aceasta nu se referă numai la repulsia față de o etnie, cultură sau religie diferită, dar și la frica de oameni necunoscuți și de aspecte noi.1
Xenofobia se manifestă prin respingerea oamenilor noi și printr-o atitudine ostilă față de ce este nou. Destul de des, această atitudine nu are nici o bază argumentată - este doar o opinie subiectivă și o viziune personală.
Xenofobia ca fenomen, poate fi întâlnită și sub alte nume cum ar fi: anti‐semitismul, anti‐țigănismul, disprețul, ura sau fobia față de străini, genocid, holocaust, homofobie, misoginism, șoah, șovinism.
Rasismul tot este o formă a xenofobiei. Există însă o diferență între rasism și xenofobie.
Xenofobia este o frică sau o ură față de străini, rasismul este convingerea că oamenii sunt inegali în funcție de etnia căreia îi aparțin sau de culoarea pielii.
Există xenofobie fără rasism (când urâm străinii dar fără să-i socotim inferiori sau superiori nouă) și rasism fără xenofobie (când avem convingerea inegalității între popoare, dar fără să ne temem de străini).
Videoul de mai jos îți prezintă câteva exemple actuale de xenofobie și explică care sunt diferențele dintre xenofobie și rasism.
În Evul Mediu, xenofobia avea adesea o bază religioasă sau culturală. Credincioșii unei religii se temeau de oricine nu le împărtășea credința, grecii și Romanii îi socoteau barbari pe toți cei care nu le împărtășeau limba, religia și civilizația.
Azi xenofobia e îndreptată mult împotriva refugiaților și a migranților. Ne temem că ei ne-ar putea lua locurile de muncă, ne-ar influența negativ economia, ne-ar desființa tradițiile și cultura - toate astea fiind de fapt niște mituri, fără niciun argument temeinic în spate.
Din păcate, am lasat în urmă Evul Mediu, însă am luat cu noi, mai departe, comportamentele medievale.
Raftul cu resurse
Cum înfloresc copacii primăvara, așa-nfloresc și evenimentele în aer liber când se face cald afară.
Pentru a le organiza responsabil și sustenabil, răsfoiește materialele pe care le-am pus pe raftul cu resurse:
un Ghid practic pentru organizarea de evenimente sustenabile
un Ghid pentru accesibilizarea concertelor și a festivalurilor pentru persoanele cu dizabilități
Atunci când alegi să organizezi evenimente sustenabile și incluzive, ai șansa să produci schimbări și să inspiri participanții evenimentelor tale să trăiască mai chibzuit și mai cu responsabilitate.
Ce cauze sociale celebrăm în Aprilie
2 aprilie: Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului - World Autism Awareness Day
6 aprilie: Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace
7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătății
11 aprilie: Ziua Faptelor Bune
12 aprilie: Ziua Internațională a Copiilor Străzii
14 aprilie: Ziua Mondială a Delfinilor
15 aprilie: Ziua Mondială a Artei
22 aprilie: Ziua Pământului
23 aprilie: Ziua Mondială a Cărții
24 aprilie: Ziua Internațională a Sculpturii
25 aprilie: Ziua Mondială a Malariei
25 aprilie: Ziua Mondială a Pinguinilor
26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale
28 aprilie: Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă
Puterea exemplelor bune ne poate schimba comportamentele. Adun lunar, în mod voluntar, mostre de fapte bune și le împart cu oameni ca tine.
Dacă îți place ce citești aici, ajută-mă să ajung la cât mai multe persoane. Orice distribuire e de preț!
Minutul de conștientizare
Violența, de cele mai multe ori, se întâmplă când nu o vede nimeni.
Amnesty International a creat o campanie de conștientizare a violenței domestice în care a apelat la tehnologie pentru a exemplifica actele de violență ascunse de ochii lumii.
Amnesty a dezvoltat o serie de afișe care aveau integrate în ele o cameră discretă ce urmărea ochii persoanei care privea panoul publicitar.
Dacă te uitai direct la afiș, acesta prezenta un cuplu fericit și obișnuit. Atunci când nu mai priveai afișul direct, imaginea de pe panou prezenta un bărbat care își lovește soția, mesajul din spatele acestei campanii dorind să spună că violența se întâmplă când nimeni nu o vede.
Afișele au fost amplasat în Berlin, în stațiile de transport public.
Ai avut cumva șansa să le vezi?
#ViitorulVerde
O rază de nădejde verde vine din regândirea industriei de publicitate.
Compania de băuturi Coors Light a realizat prima campanie publicitară din lume care transformă acoperișurile în panouri publicitare răcoritoare. Compania a decis să facă o publicitate pe care nimeni nu o poate vedea, dar toți o pot simți.
Pe lângă creativitatea de a reinventa spațiul media, reclama „albă” de pe acoperișuri a avut un impact demonstrabil. Ea a reflectat până la 85% din lumina soarelui , a scăzut temperatura suprafețelor încinse cu până la 10 grade Celsius și a redus semnificativ consumul de energie electrică.
Reclama „albă” cu diverse mesaje răcoritoare a fost aplicată pe acoperișuri clădirilor din Maiami.
Să trăiască oamenii creativi și ideile lor sustenabile!
Acum vine dușul rece!
De bine ce ne-am bucurat că s-au inventat sursele alternative de energie și tot mai des vedem instalate turbine eoliene, aflăm că paletele acestor turbine nu pot fi reciclate.
Lamele unei turbine eoliene pot fi mai lungi decât aripele unui avion Boeing 747, așa că, la sfârșitul duratei de viață, ele nu pot fi, pur și simplu, transportate.
Deși energia eoliană nu conține emisii de carbon și aproximativ 85% din componentele turbinei pot fi reciclate, lamele turbinelor rămân a fi greu de eliminat, cu atât mai mult cu cât unele din ele au lungimea unui teren de fotbal și sunt greu de transportat pe distanțe lungi.
Acum oamenii de știință și companiile încearcă să găsească modalități mai bune de a da o nouă viață bucăților de lame decât arderea sau aruncarea lor la gropile de gunoi și caută modalități de a face față zecilor de mii de palete care au ajuns la finalul vieții lor.
De replicat!
Spania e prima țară din Europa care aprobă concediul menstrual plătit.
Femeile din Spania vor avea dreptul la trei zile de concediu menstrual pe lună - cu opțiunea de a-l prelungi până la cinci zile, dacă menstruațiile sunt dureroase.
Măsura a fost salutată de susținătorii drepturilor femeilor, dar mai ales de femeile care se confruntă cu dureri puternice ce le afectează productivitatea la muncă.
Însă există și păreri contra. Opozanții acestei inițiative susțin că există posibilitatea ca unii angajatori să aibă tendința de a angaja mai puține femei pentru a evita ca acestea să lipsească de la muncă.
Ehh… încă un drept care-i ca o sabie cu două tăișuri pentru femei…
Dacă îți place ce citești, zi-le și altora despre Intersecția de bine
De explorat!
Dacă „te doare” felul în care comunici cu publicul tău țintă, adresează-te pentru o consultație la Policlinica de Marketing.
Acolo vei găsi cursuri online gratuite pentru orice „afecțiune” conectată cu comunicarea și crearea de conținut pentru ONG-uri și grupuri de inițiativă.
Fă-ți o programare și descoperă ce „maladii” de comunicare tratează resursele lor de învățare: https://www.policlinicaelearning.ro/
De aplicat!
până la 8 aprilie la: Ellevator. Women Startup Accelerator
până la 16 aprilie la: Warsaw Euro-Atlantic Summer Academy (WEASA) 2023
până la 21 aprilie la: 2023 EaP Civil Society Fellowships
Tema pentru acasă
La final te las cu o întrebare la care să te gândești:
Cu care dintre opiniile tale nu ai fi de acord dacă te-ai fi născut într-o altă țară sau într-o altă generație?
Răspunde-ți sincer, în primul rând ție. Dacă vrei, poți să împarți răspunsul tău cu noi utilizând butonul de mai jos.
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la finalul acestui newsletter. Dacă îți place ce citești aici, dă mai departe acest newsletter către un ONG-prieten, coleg, vecin, cumetru responsabil.
Iar dacă ai un gând sau orice sugestie pentru mine, fă Reply la acest email. Îl voi citi cu mare sete și promit să-ți răspund.
Ne revedem în aceeași Intersecție de bine, în Mai.
O arhivă a edițiilor anterioare este aici.
https://en.wikipedia.org/wiki/Xenophobia