Intersecția de bine #3
cu indicatoare care ghidează spre feminism și feminitate, renumenare egală, mărțișoare pline de viață și publicitatea care face bine
Bun găsit în luna lui Mărțișor!
E a treia oară în care îți dau întâlnire în Intersecție de bine și mă bucur ca un copil când alegi să (re)vii și să afli despre inițiativele de bine care se mai întâmplă prin lume.
Până azi, mi-au deschis ușa de inbox 62 de omuleți responsabili. Mulțumesc fiecăruia în parte!
Dacă ai un vecin, coleg, prieten, cumetru responsabil, invită-l și pe el să se aboneze la Intersecția de bine. Am ușa mereu deschisă.
Azi începe primăvara cu tradiția ei frumoasă: să dăm și să primim mărțișoare.
Îți ofer și eu unul virtual și-ți urez să ai o primăvară echilibrată.
Dacă ai de dat mai multe mărțișoare, îți propun mărțișoarele plantabile care conțin diverse semințe inserate în hârtie reciclată: pot fi semințe de trifoi, flori de lavandă, petale, fire de iarbă sau chiar semințe de mesteacăn.
„Mărțișoarele” pot fi plantate în decurs de 24 de luni de la data producerii și pot fi păstrate într-un loc ferit de lumină și umeditate.
Internetul e plin de oferte cu mărțișoare plantabile, iar prețul, de cele mai multe ori, e asemănător cu cel al mărțișoarelor clasice.
Dăruie și tu un mărțișor plin cu VIAȚĂ!
Acum hai să-ți selectezi câteva exemple de inspirație care, dacă le vei prelua, o să îți tămăduie avitaminoza și astenia de primăvară.
Ce găsim în vitrina cu tehnologii?
Lunile de iarnă le-am dedicat marilor programe Google for Nonprofit și Microsoft for Nonprofits. Ca să nu lăsăm ștacheta mai jos, continuăm cu un alt gigant IT care oferă beneficii ONG-urilor. Azi pe piedestal e programul celor de la Facebook.
Din 2018, Facebook oferă gratuit ONG-urilor eligibile spațiul său de colaborare, conectare și comunicare denumit Workplace.
Workplace for Good este deschis și organizațiilor nonprofit din România și Republica Moldova.
Criteriile de eligibilitate le găsești aici.
Pentru a accesa serviciul Workplace for Good, o organizație nonprofit trebuie să fie înregistrată și validată în Programul TechSoup, apoi să aplice direct pe site-ul Facebook aici.
Dacă nu îți e clar procesul de aplicare sau ce ai de făcut, îmi poți scrie oricând răspunzând la acest email. Promit să revin cu clarificări.
Din lexiconul nonprofit
Nu știu dacă aș fi putut alege un cuvânt mai potrivit de tălmăcit în martie decât termenul feminism.
De ce? Pentru că martie e o lună simbol care marchează începutul mișcărilor pentru egalitatea de gen și probabil, indirect, și nașterea acestui cuvânt asociat de multe ori cu ura față de bărbați sau masculinizarea femeilor.
Dar hai să vedem ce înseamnă de fapt feminismul.
Feminismul este o mișcare globală care luptă împotriva inegalității de gen, promovează egalitatea socială, economică și politică între bărbați și femei și afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale.
Dar, în esență, feminismul este curentul care luptă impotriva patriarhatului, a prejudecăților, a moștenirilor culturale, a normelor și rolurilor pe care societatea i le impune forțat femeii.
Feminismul nu a arătat mereu așa cum îl stim azi. El a trecut printr-o serie de etape, cunoscute sub numele de valuri:
Primul val de feminism a adus în discuție dreptul la vot și participarea femeilor în viața politică. Valul a început oficial la Convenția Seneca Falls din 1848, când 300 de bărbați și femei s-au adunat pentru a susține egalitatea politică între sexe, iar Elizabeth Cady Stanton a elaborat Declarația Seneca Falls, prin care se prezentau ideologia și strategiile politice ale noii mișcări.
Valul doi a debutat în 1960 și s-a zbătut pentru drepturile egale care garantau egalitatea socială, indiferent de sex, dintre bărbați și femei.
Al treilea val al feminismului a adus în discuție o serie de concepte precum corpul, genul, sexualitatea.
Tot aici apare în vizor termenul de feminism intersecțional care se manifestă atunci când două sau mai multe criterii de discriminare sunt aplicate simultan. De exemplu, o femeie de etnie romă e respinsă la angajare din cauza apartenenței sale la ambele categorii: sex și etnie.
Valul patru al feminismului, încă contestat, se axează pe probleme ca hărțuirea sexuală, body shaming, cultura violului, violența împotriva femeilor, discriminarea și hărțuirea la locul de muncă, imagini sexiste în mass-media și publicitate etc.
Nu se știe câte valuri de feminism vor mai fi și cum va evolua acesta, însă ceea ce ne bucură este că pentru noile generații feminismul face parte din identitatea lor, și poate într-o zi nu va mai fi nevoie de proteste și de acțiuni civice pentru lupta împotriva discriminarii și a ineglității dintre bărbați și femei.
BINE DE ȘTIUT: Feminismul nu este sinonim cu feminin.
O femeie poate fi deopotrivă feminină și feministă. Feminismul nu anulează feminitatea și nici nu ar trebui să o micșoreze, ci din contră, cele două ar rebui să se îmbogățească reciproc.
Feminitatea nu ține de aspecte și accesorii exterioare, ci de exprimarea propriei identități, așa cum nici feminismul nu ține doar de purtarea pantalonilor și a adidașilor.
Apropo, feminismul e unul dintre cuvintele anului 2017 conform dicționarului Merriam-Webster.
Peter Sokolovski, unul dintre editorii dicționarului Merriam-Webster, a declarat într-un comunicat de presa că atunci când „un sigur cuvânt este căutat cu atâta asiduitate și volumul de căutări online depășește cu mult alte cuvinte, e semn că [acel cuvânt] este asociat cu evenimente importante.”
Uite așa, prin prisma vocabularului, descoperim lucruri noi despre evoluția noastră și a societății.
Raftul cu resurse
Și pe raftul cu resurse rămânem tot în sfera feminismului și a egalității de gen.
Pentru a realiza egalitatea de gen trebuie mai întâi să înțelegem unde se întâmplă ea și care-s diferențele ce separă cele două sexe. Apoi, să lucrăm conjugat pentru a combate stereotipurile de gen, încă din copilărie.
Pe raft am pus:
un GHID privind prevenirea stereotipurilor despre femei şi bărbaţi la vârsta copilăriei
un GHID privind limbajul netru pe care ar fi recomandat să-l îmbrățișăm din perspectia genului
un material destinat profesorilor: Ghidul “Egalitatea de gen – predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”
Să le răsfoiești neapărat!
Minutul de conștientizare
Dacă tot suntem în luna simbol a feminismului, vă prezint campania companiei Indeed care a ales să militeze pentru egalitate în remunerarea dintre bărbați și femei.
Print-o serie de vizualuri creative, bărbații sunt întrebați dacă ar accepta o umbrelă fără un arc, un burger mușcat sau un pieptene fără câțiva dinți?
În mod logic s-a prezumat că răspunsul ar fi „NU”.
La final, bărbații mai primesc o întrebare: „Femeile de ce ar trebui să o facă?”.
Prin această campanie creativă, compania și-a dorit să scoată în evidență diferența de renumerare care există între cele doua sexe.
Crezi că le-a reușit?
Compania Indeed chiar a dezvoltat un șir de instrumente și resurse educaționale pentru angajații săi pentru a-i ajuta în procesul de negociere a salariilor.
Ba mai mult, Indeed își îndeamnă angajații să-și divulge veniturile cu ajutorul unui instrument anonim de pe site. Motto-ul campaniei fiind totul începe de la transparență.
Și ca să-ți mai aduc un argument că diferențele de remunerare între sexe există peste tot în lume, te invit să vizionezi un experiment real și să vezi ce se întâmplă atunci când aceeași persoană (îmbrăcată ca un bărbat, iar apoi ca o femeie) merge la un interviu de angajare pentru aceeași poziție și pentru care sunt solicitate aceleași calificări.
Cu ce gust te-a lăsat acest experiment?
Ce mai celebrăm în martie?
Pe lângă Ziua internațională a femeii, mai există cauze ce merită scoase la lumină în luna lui Mărțișor:
3 martie : Ziua mondială a vieții sălbatice - #WorldWildlifeDay
8 martie: Ziua internațională a femeilor - International Women’s Day
11 martie: Ziua mondiala a rinichilor - World Kidney Day — #WorldKidneyDay
18 martie: Ziua globală dedicată reciclării - Global Recycling Day — #GlobalRecyclingDay
21 martie: Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale - International Day for the Elimination of Racial Discrimination — #EndRacismDay
21 martie: Ziua internațională a pădurilor - International Day of Forests — #ForestsDay
21 martie: Ziua mondială a sindromului down - World Down Syndrome Day — #WorldDownSyndromeDay
22 martie: Ziua mondială a apei - World Water Day — #WorldWaterDay
24 martie: Ziua mondială a tuberculozei - World Tuberculosis Day — #WorldTBDay
27 martie: Ora Pământului - Earth Hour — #EarthHour8: Ziua Internațională a Femeii - # IWD2021
#ViitorulVerde
Un dram de speranță verde ne-aduce în această lună tehnologia. Ea ne poate ajuta de acum încolo să ne măsurăm impactul și amprenta bună sau rea pe care-o lăsăm în urma noastră pe pământ.
A apărut The 2030 Calculator - primul instrument digital care permite brandurilor să calculeze rapid și ușor amprenta de carbon a produselor pe care le fabrică (de la producție până ajung pe raft), folosind un sistem universal și comun de notare.
Efectuarea acestor calcule a reprezentat până acum un efort costisitor, accesibil doar brandurilor mari. The 2030 Calculator uniformizează condițiile de concurență, oferind mărcilor mici, locale un instrument comun de sensibilizare și transparență.
Acum urmează doua shot-uri pisimiste:
De bine ce ne-am bucurat că au fost descoperite bacteriile care consumă plastic, aflăm că totuși ele nu sunt o idee așa de bună și ecologică pe cât părea la început. Bacteriile iubitoare de plastic favorizează ceea ce oamenii de știință numesc plastisferă - un ecosistem sintetic, care are plasticul ca sursă de hrană.
Următorul shot e despre faimoasa și frumoasa Veneție. Obișnuită mai mult cu inundațiile, în această perioadă Veneția se confruntă cu o secetă mare. Multe canale venețiene au rămas fără apă din cauza unei marei neobișnuit de scăzute și a secetei prelungite din întreaga Italie. Nivelul scăzut al apei face dificilă sau chiar imposibilă navigarea gondolelor, a taxiurilor de apă și a ambulanțelor pe unele dintre faimoasele sale canale, acestea fiind acum pline cu nămol.
De replicat!
După doi ani de la declanșarea pandemiei, cinematografele din Peru încă mențin restricții de capacitate în localurile culturale. 35% din locuri rămân goale, ceea ce înseamnă 35% din bilete nevândute.
Oechsle - un brand vestimentar din Peru - a decis să ajute teatrele cumpărând biletele nevândute și să aranjeze pe locurile libere manechine îmbrăcate în haine din colecțiile sale noi.
Deci publicitatea poate fi și altfel.
De inspirat!
Strângere de fonduri neobișnuită la grădina zoologică din San Antonio.
În fiecare an, de Sfântul Valentin, grădina zoologică te invită să botezi un gândac cu numele fostei/fostului iubit care te-a supărat și să îl dai de mâncare unui animal. Acest "cadou" costă 10$.
Cei care nu sunt pasionați de insecte pot alege o legumă pentru 5$ sau un rozător pentru 25$.
Pentru 150$ poți filma procesul de devorare și îl poți expedia cu o felicitare virtuală către fostul/fosta parteneră.
Campania se desfășoară anual, iar fondurile acumulate permit grădinii zoologice să sprijine fauna sălbatică din Texas și din întreaga lume.
Anul trecut, grădina zoologică a primit peste 8.000 de donații din peste 30 de țări.
Dacă te-a supărat fostul sau fosta, știi deja ce cadou să-i faci la anul :).
De sondat!
Și ca să rămânem pe tărâmul romanismului, îți propun să exploarezi cursul 21 de zile dăruite relației de cuplu creat și oferit gratuit de psihologul Gáspár György. Cursul e un program de cultivare a conștiinței relaționale, destinat cuplurilor de orice vârstă sau orientare sexuală.
Timp de 3 săptămâni, cursul îți va ghida inima și mintea ca să devii partenerul de care relația ta are cu adevărat nevoie.
Tema pentru acasă
La final te las cu un exercițiu de conectare cu sinele desprins din newsletterul #ȘiEuReușesc.
Ia lângă tine o foaie albă și un instrument de scris. Inspiră și expiră profund de câteva ori, până când simți că ești conectată cu interiorul tău. Lasă gândurile de peste zi să treacă, iar în mintea ta se va face liniște. Acesta este un moment bun să te întrebi:
Care sunt dorințele mele pentru mine însămi?
Începe să faci o listă. De exemplu, în 2023 îmi doresc să călătoresc, să am o relație bazată pe egalitate și respect, să râd mult, să am încredere în drumul meu... poți trece acolo cele mai mari vise ale tale.
apoi, dacă ești într-o relație, poți continua să te întrebi:
Care sunt dorințele mele pentru partener?
continuă să te întrebi: care sunt dorințele mele pentru ceilalți? (familie, prieteni, colegi de muncă...)
și când ai terminat, gândește-te ce ți-ai dori pentru lumea întreagă.
Sperăm ca acest exercițiu să te ajute să fii mai aproape de tine, să te cunoști mai bine, să îți descoperi nevoile și motivațiile atât în relație cu tine, dar și cu cei din jur.
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la finalul acestui newsletter. Dacă îți place ce citești aici, fă-i forward unui ONG-prieten, coleg, vecin, cumetru responsabil.
Iar dacă ai un gând sau orice sugestie pentru mine, dă un Reply la acest email. Îl voi citi cu mare sete și promit să-l iau în calcul și să-ți răspund.
Te (re)aștept în următoarea Intersecție de bine, în Aprilie.
Edițiile anterioare le poți revedea aici.