Intersecția de bine #16
despre albinele trezite timpuriu, piesa de puzzle respinsă de comunitatea autistă, tricourile second hand devenite mopuri și mirosul de frumos al primăverii
Bun găsit în luna lui Prier!
Sunt la a 16-a ediție în care intersectez faptele și mostrele de bine și îți mulțumesc că mă citești❤️.
Afară încep zilele cu multă culoare 🌼, miros de verde-proaspăt 🍃 și zumzet timpuriu de albine🐝.
De la încălzirea globală, cercetătorii spun că albinele se trezesc din hibernare, în mediu, cu 5 zile mai devreme față de acum 20 de ani.
5 zile nu pare mult, doar că astea 5 zile dau serios peste cap rânduiala naturii și creează o discrepanță între programul albinelor și calendarul celorlalte procese din ecosistem. Harnicele zburătoare riscă să nu aibă suficientă hrană dacă fac ochi mai devreme și își perturbă rutina care nu mai coincide cu ciclurile de înflorire și polenizare a plantelor.
Iar dacă dispar albinele, spunea încă Einstein, dispare și omul, pentru că ele polenizează 70% din culturile ce hrănesc 90% din populația lumii.
Vrem, nu vrem, toate procesele sunt legate unul de altul în acest ecosistem!
Luna aprilie este dedicată conștientizării și acceptării autismului, una dintre cele mai răspândite dizabilități intelectuale în lume.
Organizația Mondială a Sănătății indică un raport de 1 la 160 de persoane, în ceea ce privește incidența autismului, însă, an de an, statisticile denotă o creștere a numărului de persoane cu tulburări de spectru autist, iar rata incidenței devine din ce în ce mai mare.
Știam că simbolul autismului este considerat o piesă de puzzle, însă nu știam că o parte semnificativă a comunității autiste respinge acest simbol și îl consideră nereprezentativ.
Povestea controversatului simbol a început pe la mijlocul anilor 1960 când Gerald Gasson, membru al Societății Naționale pentru Autism, a creat un logo cu un copil plângând în mijlocul unei piese de puzzle, dorind să simbolizeze că persoanele cu autism sunt greu de înțeles.
Piesa de puzzle e respinsă de comunitatea autistă pentru că întărește stereotipurile negative și sugerează ideea că persoanele cu autism ar fi „incomplete sau că le lipsește ceva”.
Chiar dacă mai târziu imaginea copilului a fost eliminată din logo, piesa de puzzle a rezistat și a continuat să încadreze autismul într-o zonă interpretată ca fiind greu de înțeles.
Mai târziu, în 1999, Autism Society of America dezvoltă panglica din piese de puzzle ca un simbol alternativ al conștientizării autismului declarând că modelul pieselor de puzzle reflectă complexitatea spectrului autist, iar culorile și formele diferite din panglică reprezintă diversitatea persoanelor și familiilor care trăiesc cu această afecțiune.
Comunitatea autistă ne recomandă să folosim un simbol mai pozitiv în acest aprilie și să înlocuim puzzle-ul stigmatizant cu emblema acceptării autismului, care este imaginea unui infinitul în culorile curcubeului.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim data viitoare direct în inbox.
Din lexiconul nonprofit
Într-o lectură serală, am dat peste cuvântul gelotobofie. Deși înțelegeam că ar fi vorba de o frică, nu știam de care. Așa că m-am pus pe căutat.
Gelotobofie e un cuvânt din domeniul psihologie care înseamna frica de a nu fi luat în râs de către alții.
Persoanele cu gelotofobie au o frică exagerată de a nu fi luate în derâdere, chiar și în cele mai banale situații. Această teamă excesivă poate fi atât de intensă încât le poate determina să evite interacțiunile sociale (petrecerile, evenimentele publice, întâlnirile cu vecinii sau colegii).
Pentru moment m-am gândit că gelotofobia este un soi de rușine, însă aceste două stări nu sunt chiar sinonime. Poate doar un fel de surori.
Gelotofobia este o frică specifică și se concentrează pe reacția celorlalți, în timp ce rușinea este o emoție mai generală care se concentrează pe sentimentul propriu de inadecvare sau insuficiență.
Gelotofobia poate duce la rușine. De exemplu, dacă o persoană cu gelotofobie este ridiculizată, ea se poate simți rușinată.
Dar și rușinea poate declanșa gelotofobia. De exemplu, atunci când o persoană se teme să nu fie considerată incompetentă, ea poate dezvolta gelotofobie.
Data viitoare când vrei să faci o glumă despre un prieten mai timid, fii mai grijuliu și înlocuiește glumele în care râzi de cineva cu cele în care râzi cu cineva.
Va fi mult mai terapeutic și benefic pentru toți.
Adun acest conținut voluntar. Dacă te ajută ce citești aici, dă-i linkul unui prieten. Ar fi cel mai frumos mulțumesc pe care mi-l poți spune.
Ce cauze sociale celebrăm în aprilie?
Luna lui Prier ne-aduce suficiente zile și cauze care pot inspira și sensibiliza societatea. În aprilie celebrăm:
2 aprilie: Ziua mondială de conștientizare a autismului
4 aprilie: Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal şi asistență în lupta împotriva acestora
6 aprilie: Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace
7 aprilie: Ziua mondială a sănătății
8 aprilie: Ziua internațională a Romilor
14 aprilie: Ziua faptelor bune sau Ziua bunătății spontane
15 aprilie: Ziua mondială a artei
21 aprilie: Ziua mondială a creativității și inovației
23 aprilie: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor
24 aprilie: Ziua internațională a sculpturii
24-30 aprilie 2024: Săptămâna Mondială a Imunizării
26 aprilie: Ziua mondială a proprietății intelectuale
28 aprilie: Ziua mondială a securității și sănătății în muncă
Minutul de conștientizare
Pe 21 martie am marcat Ziua Mondială a Sindromului Down.
Alegerea datei de 21/3 nu este întâmplătoare. Sindromul Down, cunoscut și sub numele de Trisomia 21, se caracterizează prin prezența unui cromozom în plus - trei în loc de doi - în perechea de cromozomi nr. 21 din celule.
În acest an, National Coordination of Associations of People with Down Syndrome, împreună cu CoorDown și Small New York, au lansat campania „Assume that I can” (Presupune că pot) care vrea să spulbere prejudecățile și să sprijine potențialul individual al fiecărei persoane cu sindrom Down, îndemnând oamenii să renunțe la stereotipuri și asumpții. Anume ele ne opresc să credem că cei care suferă de sindromul Down ar putea duce o viață normală.
Cu o gândire pozitivă și încurajări potrivite, persoanele cu sindromul Down ar putea studia opera lui Shakespeare, locui singure, merge la petreceri, bea cocktailuri sau face sex.
Spotul campaniei crește aripile și îți dă curaj să le desfaci și să zbori⏬!
Eroina din spot este actrița de 22 ani, Madison Tevlin, cu sindrom Down. Madison este cunoscută în Canada pentru activitatea ei în domeniul advocacy pentru persoanele cu sindrom Down.
Vitrina cu tehnologii
Majoritatea organizațiilor au conturi sau pagini pe mai multe platforme sociale. Cum administrarea lor nu e mereu simplă, pun în vitrină o aplicație ce-ar ușura munca de gestionare a multiplelor conturi de pe social media - Hootsuite.
Hootsuite este una dintre cele mai cunoscute platforme de gestionare a rețelelor sociale. Platforma permite programarea și publicarea simultană a postărilor din același loc, pe mai multe platforme de social media (Facebook, Twitter, Instagram etc.) și obținerea de date statistice agregate.
Pentru organizațiile nonprofit, Hootsuite oferă o reducere de până la 75% pentru planurile Team și Professional, lunare sau anuale. Organizațiile nonprofit sunt, de asemenea, eligibile să acceseze o reducere de 50% la cursurile și certificările Hootsuite Academy.
Cum poți solicita Hootsuite for Nonprofit?
Mai întâi înscrie organizația în Programul TechSoup.
Apoi, aplică pentru planul de reduceri aici indicând adresa de email și codul de validare (validation token) pe care îl găsești în contul de TechSoup al organizației tale.
Dacă nu te descurci cu procesul de aplicare sau ai neclarități, îmi poți scrie. Te ajut cu drag.
#ViitorulVerde
Cred că ai mai auzit că dispozitivele mobile conțin cantități mici de metale prețioase. Un telefon are în mediu 36 mg de aur.
Aurul nu este un element regenerabil. Odată extras din pământ, aceste nu mai este produs la loc. Așa că e important, inclusiv și pentru mediul înconjurător, să găsim căi de a recupera acest metal valoros cum putem și de pe unde putem.
Modalitățile actuale de recuperare a aurului din telefoane sunt costisitoare și poluante. Ele implică utilizarea unor cantități mari de energie și substanțe chimice toxice.
Speranța că lucrurile se pot schimba spre bine vine de la un grup de cercetători din Zurich. Echipa ETH Mezzenga a inventat un burete fibrilar proteic, obținut din zer, care în urma unei reacții extrage aurul mult mai simplu și mai sustenabil decât până acum.
În cadrul experimentului, inventatorii au reușit să recupereze aproximativ 450 de mg de aur (cu puritate de 22 de carate) din 20 de plăci de calculatoare vechi, iar noua tehnologie are costuri de extragere de 50 de ori mai mici decât valoarea aurului care poate fi recuperat.
Dacă presupunem că într-un an sunt vândute 15 miliarde de telefoane mobile care mai târziu îmbătrânesc și sunt aruncate la gunoi, o dată cu ele, se aruncă la coș și 540 de tone de aur.
540 de tone de aur neregenerabil…
Câteva miligrame din el e și la tine prin casă!
Raftul cu resurse
Fac loc pe raftul cu resurse pentru cursul de "Buna guvernanță" dezvoltat de Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit (CMON).
"Buna guvernanță" sună a ceva complicat, care are legătură doar cu organizațiile mari. În realitate nu e deloc așa. Administrarea transparentă, responsabilă și etică a unei organizații nu are legătură cu dimensiunea unui ONG.
Cursul este gratuit, îl poți parcurge când ai timp și se adresează:
Organizațiilor non-profit din România și Republica Moldova și managerilor acestora;
Voluntarilor și organizațiilor care lucrează cu voluntari din România și diasporă.
Să ai spor la învățat!
De replicat:
Ghana a deveni groapa de haine a țărilor bogate.
Țara este cel mai mare importator de haine second hand unde săptămânal sosesc aproximativ 15 milioane de articole uzate - majoritatea ajungând la piața din Kantamanto în Accra. Aproximativ 40% din textilele care ajung acolo sunt arse sau aruncate la gropi informale de gunoi.
Pentru a reduce din cantitatea de haine nevalorificată, Fundația Or, o organizație nonprofit din USA care activează în Ghana, confecționează mopuri din tricourile second-hand nevândute și nedorite de nimeni.
Fundația colaborează cu o echipă de "kayayei" - femei ce transportă greutăți pe cap. Acestea sortează hainele nevândute, aleg tricourile din bumbac, le taie în fâșii și le transformă în mopuri. Procesul este gândit în mod intenționat să fie cât mai simplist pentru a putea fi ușor preluat și replicat și de alți localnici.
Pe de o parte fundația ajută la reducerea deșeurilor textile, iar pe de altă parte oferă o alternativă fostelor „kayayei", creând locuri de muncă mai sustenabile. Femeile „kayayei" primesc mai puțin de 1 $/sarcină atunci când cară pe cap baloți de haine ce cântăresc în jur de 55 kg.
Echipa a produs deja sute de mopuri și caută metode de a mări producția. În plus, fundația instruiește ucenicile și despre cum să pună bazele unei afaceri proprii.
Fiecare din noi a contribuit la mărirea groapei de haine din Ghana.
Fiecare din noi poate deveni și parte din soluție, regândindu-și stilul de viață și obiceiurile zilnice. Așa cum erau ele odată.
În copilărie toți reutilizam textilele sau hainele uzate. Orice tricou vechișor devenea cârpă de praf sau podele. Nu căutam să le cumpărăm. N-ar trebui să facem asta nici acum.
De aplicat:
Pentru România:
In Stare de Bine și Kaufland Romania au lansat Ediția 7 a programului #InStareDeBine care este și primul apel din 2024. Aplică cu un proiect care își propune să reducă inegalitățile sociale prin activități culturale, sportive sau care cultivă obiceiuri sănătoase și obține finanțări cuprinse între 50.000 și 300.000 lei. Aplicările se depun aici în perioada 24 aprilie 2024 (ora 09:00) - 26 aprilie 2024 (ora 16:00).
Fundația Friends for Friends a deschis înscrierile la un nou program de specializare dedicat jurnaliștilor din România. Termen de aplicare: 4 aprilie aici.
Centrul de Resurse pentru participare publică, împreună cu Great Lakes Consortium for International Training and Development, selectează stagiari români pentru programul de schimb de experiență “Empowering Citizens-Led Democracy”. Termenul limită de depunere a cererilor este 11 aprilie 2024.
Înscrie-ți ideea la Climathon Bucharest 2024 și îmbunătățește calitatea aerului din oraș. Aplică până la 7 aprilie.
Pentru Republica Moldova:
Natolin Fellowship Programme oferă un program profesional cu o durată de 8 luni pentru tinerii din Ucraina, Moldova și Georgia. Termen de aplicare: 10 mai, detaliile aici.
S-au deschis aplicaările pentru Professional Fellows Program (PFP) pentru Europa. Termen de aplicare: 30 aprilie.
Dar și pentru programul The Swedish Institute Academy for Young Professionals (SAYP). Terme de aplicare: 5 aprilie.
Tema pentru acasă
Mi-am lăsat un reminder în ediția trecută ca să nu-mi scape mirosul de primăvară. Doar că m-am ținut de el abia în ultimul weekend de martie când am inspirat lung și adânc.
Miroase a frumos.
Savurați zilele de aprilie. Sunt pline cu renaștere, parfum și culoare.
Sunt Natalia Șeremet și îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie, o întrebare sau crezi că te pot ajuta pe partea de comunicare a cauzelor bune sau cu vreo aplicație digitală pentru ONG-uri, îmi poți scrie oricând.
Arhiva edițiilor anterioare din Intersecția de bine e disponibilă aici.