Intersecția de bine #15
despre mărțișoarele plantabile, 8 martie care inspiră, experimentul ce ne arată că suntem mai frumoși decât credem și mașina din iPhone-uri și vape-uri uzate
Bun găsit în luna lui Mărțișor!
E a 13-a întâlnire pe care ți-o dau în Intersecția de bine și mă bucur tare când alegi să (re)vii și să te inspiri din binele care se mai întâmplă prin lume.
Până azi mi-au deschis ușa de inbox 460 de omuleți iubitori de fapte bune, iar eu mulțumesc fiecăruia în parte!
Azi începe primăvara. Cea din calendar.
Cea de-afară pare că, an de an, ajunge mult mai devreme la putere și taie drastic din mandat iernii.
Cum tradiția spune că primăvara începe cu un mărțișor, te rog să accepți unul virtual de la mine, alături de un gând bun care să-ți aducă împlinire și tihnă, pe interior și pe exterior.
Iar dacă ai de oferit mărțișoare, revin la recomandarea de a le dărui celor dragi mărțișoarele plantabile. Ele sunt confecționate din hârtie reciclată și impregnată cu petale și semințe de copaci sau flori.
După purtarea lor, le vei pune în pământ și astfel vei planta pomi sau floari.
Mărțișoarele plantabile pot fi sădite în decurs de 24 de luni de la data producerii și pot fi păstrate îndelung, într-un spațiu ferit de lumină și umeditate.
Apoi la rând e 8 martie - Ziua Internațională a Femeii.
La origine, 8 martie a pornit ca o zi menită să celebreze realizările sociale, politice și economice ale femeilor și progresele aduse de valurile de mișcări privind egalitatea dintre bărbați și femei.
Mai târziu, discursurile sovietice au transformat 8 martie în Ziua mamelor, a bunicilor şi a iubitelor, inversând de fapt ideea de emancipare și drepturi egale și conferindu-i femeii roluri tradiționale, direct legate de familie, casă, copii.
Între timp lucrurile au mai evoluat, însă mesajele de 8 martie continuă să fie predominate de stereotipuri. E timpul ca urările de 8 martie să emane inspirație și să treacă dincolo de gingașie, suavitate, delicatețe.
Felicitarea de mai jos e un bun exemplu în acest sens.
Pe un chip feminin și atrăgător, imaginea ochiului întretăiat de-un drum îndeamnă femeile să iasă din umbră, să-și croiască propria calea și să-și trăiască propria călătorie.
La mulți ani tuturor fetelor și femeilor și la cât mai multe felicitări deopotrivă feminine și feministe!
De luat aminte!
Feminismul nu anulează feminitatea și nici nu ar trebui să o micșoreze, ci din contră, cele două ar rebui să se îmbogățească reciproc.
Feminitatea nu ține de aspecte și accesorii exterioare, ci de exprimarea propriei identități, așa cum nici feminismul nu ține doar de purtarea pantalonilor și a adidașilor.
Din lexiconul nonprofit
Zilele astea m-am poticnit des în expresia cancel culture. N-aș fi știut s-o definesc dacă m-ar fi întrebat cineva ce înseamnă. Așa că m-am pus pe căutat.
Cancel culture (în traducere cultura anulării sau cultura anihilării) este o formă modernă de „anulare” sau respingere a unei persoane publice care la un moment dat a făcut o afirmație controversată sau care s-a comportat într-un mod neacceptat, în zilele noastre, de societate.
Fenomenul, desemnat cuvântul anului în 2019, se referă la retragerea în masă a sprijinului sau a simpatiei acordate unor personalități sau celebrități pentru că acestea au spus ceva considerat inacceptabil sau jignitor din punct de vedere social. De cele mai multe ori „anularea” se produce după niște afirmații sau comportamente conexe cu tematici privind sexismul, rasismul, religia, abuzul, agresiunea sexuală etc.
„Anularea” e specifică, în special, pentru mediul online și e considerată o practică de „a îngropa imaginea cuiva pe net”, dar se consideră și o metodă de a-l trage la răspundere pe vinovat pentru greșelile sale.
Există argumente pro și contra acestei rușini publice.
Pe de o parte, cancel culture poate limita libertatea de exprimare și poate duce la auto-cenzură pentru că oamenii vor evita să-și exprime opiniile de frică să nu supere societatea sau să nu fie judecați greșit. Pe de altă parte, fenomenul poate responsabiliza persoanele privind acțiunile pe care le fac sau lucrurile pe care le spun, în special atunci când vine vorba de comportamente inclusive și nediscriminatorii.
Mi-am dat seama că nu e nevoie să fii persoană publică ca să fii „anulat”.
Mulți am trăit experiența de renegare în cercurile de prieteni, vecini sau chiar în familia extinsă atunci când am avut păreri sau credințe diferite, când ne-am comportat altfel decât erau setate așteptările, când, vorba contestatului cântec, am vorbit urât deși suntem domnișoare…
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim data viitoare direct în inbox.
Minutul de conștientizare
Dacă cineva te-ar ruga să te descrii, ce i-ai spune despre cum arăți?
Suntem atât de bombardați cu standarde de frumusețe greu de atins, încât nu mai apreciem și nu mai vedem adevărata frumusețe din noi.
Dove a făcut un experiment în care a cerut unor femei să se descrie pe ele însele unui ascultător de care erau separate printr-o perdea. Ascultătorul, Gil Zamora - criminalist la FBI, nu le vedea, dar le-a desenat portretul doar în baza descrierii auzite.
Ulterior, o persoană străină a fost rugată să-i descrie artistului aceeași femeie pe care Gil tocmai a desenat-o fără să o vadă. La final s-au primit doua portrete complet diferite. Portretul bazat pe descrierea străinului a ieșit de fiecare dată mult mai frumos și mai precis decât portretul făcut pe baza descrierilor proprii.
Experimentul ne arată că oamenii ne văd altfel decât credem noi. În ochii lor, noi suntem mai frumoși sau mai frumoase decât ne simțim.
Campania vrea să încurajeze femeile să-și reconsidere viziunea asupra propriei frumuseți și să-și sporească încrederea interioară.
Femeile sunt frumoase. Mult mai frumoase decât se cred.
Învățământul e valabil și pentru bărbați.
Dacă ai un vecin, coleg, prieten dornic să primească mostre de fapte bune, invită-l și pe el în Intersecția de bine. Țin ușa mereu deschisă.
Ce cauze sociale celebrăm în martie?
3 martie : Ziua mondială a vieții sălbatice
8 martie: Ziua internațională a femeilor
11 martie: Ziua mondială a rinichilor
18 martie: Ziua globală dedicată reciclării
21 martie: Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale
21 martie: Ziua internațională a pădurilor (ONU)
21 martie: Ziua mondială a sindromului down
22 martie: Ziua mondială a apei
24 martie: Ziua mondială de combatere a tuberculozei
Ora Pământului este un eveniment global care are loc în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie. Inițiativa are scopul de a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și de a promova conștientizarea cu privire la impactul activităților umane asupra mediului.
Mișcarea este organizată de World Wide Fund (WWF) și încurajează oamenii, organizațiile și orașele din întreaga lume să stingă luminile timp de o oră, de la 20:30 la 21:30, ora locală.
Vitrina cu tehnologii
Luna asta facem loc în vitrină aplicației Adobe Express - un instrument online ce permite crearea de materiale vizuale, prezentări, afișe, rapoarte, machete pentru social media.
Aplicația are mii de șabloane prestabilite care pot fi personalizate în funcție de nevoile organizației, iar pentru a o mânui nu ai nevoie de experiență în design. E similară cu aplicația Canva, însă are funcții mai avansate.
Organizațiile nonprofit din România și Republica Moldova pot obține gratuit pachetul Adobe Express Premium pentru 10 colegi din echipă.
Cum anume?
Înscrie organizația în Programul TechSoup.
Înscrierile pentru ONG-urile din România se fac aici.
Înscrierile pentru ONG-urile din R. Moldova se fac aici.
solicită apoi Adobe Express de aici (ONG-urile din România) sau de aici (dacă organizația activează în Republica Moldova).
Peste un an, reînnoiește abonamentul, la fel, gratuit, solicitând o nouă subscripție de la TechSoup.
#ViitorulVerde
Envision Racing, o companie lider în domeniul tehnologiei fără emisii de carbon, a creat prima mașină complet funcțională din deșeuri electronice. Vehiculul, proiectat în parteneriat cu artistul britanic Liam Hopkins, a fost realizat în întregime din iPhone-uri, vape-uri, plăci de circuite și LED-uri donate.
Mașina a fost botezată cu numele de Recover-E și reprezintă o dovadă că există soluțiilor creative de reciclare pentru tehnica uzată.
Proiectul vrea să inspire cetățenii, industriile și guvernele să acorde prioritate reciclării și să contribuie la un viitor mai verde, încurajând participarea creatorilor la competiția „Waste to Race" în cadrul căreia participanții sunt invitați să-și creeze propriile vehicule din deșeuri electronice vechi.
Raftul cu resurse
„Știați că, la nivel european și global, nicio țară din Uniunea Europeană nu a ajuns la egalitate de gen deplină. Conform datelor din cel mai recent Index al egalității de gen, în ritmul progreselor de acum, este nevoie de încă trei generații pentru a se realiza acest deziderat. Cele mai bune rezultate le are Suedia, urmată de Franța, Danemarca și Finlanda.”
Am extras acest fragment din KIT-ul de împrietenire cu feminismul pe care îl las pe raftul cu resurse.
Kit-ul a fost produs de un consortiu de organizații nonprofit și conține trei părți:
un dicționar minimal de termeni din domeniul feminismului, alături de un set de informații despre feminism și mișcările de emancipare a femeilor din România și din lume;
explică și demontează câteva mituri despre feminism;
stimulează gândirea critică din partea elevelor și elevilor, prin conturarea unor întrebări și a unor teme de gândire pentru cei și cele care vor să descopere ce se află, de fapt, în spatele celebrului cuvânt care naște atâtea controverse.
De aplaudat:
O fostă profesoară a donat 1 miliard de dolari Colegiului de Medicină Albert Einstein din New York pentru a scuti studenții de plata taxelor de școlarizare.
Donația a fost făcută de Dr. Ruth Gottesman, în vârstă de 93 de ani, fostă profesoară a colegiului. Gottesman a primit banii de la răposatul ei soț cu indicația de "a face orice crezi că este bine cu ei".
Profesoara spune că a știut din prima ce vrea să facă cu fondurile: „Am vrut să finanțez studenții de la Einstein pentru a-i ajuta să primească școlarizare gratuită".
Gottesman speră că donația sa va reduce povara financiară de pe umerii studenților și gestul ei va face colegiul medical mai accesibil pentru cei care nu și-l puteau permite.
Bucuria studenților când au auzit noutatea e de-adevăratelea emoționantă.
De aplicat:
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) dă start înscrierilor la primul HACKATHON de dezvoltare organizațională pentru ONG-uri În Stare de Bine. Evenimentul va avea loc la București în perioada 2- 3 aprilie și are ca scop acordarea de suport specific pentru dezvoltarea ONG-urilor. Înscrierile se fac pe baza completării formularului de aici, până pe 8 martie.
Asociația Pe Stop căută voluntare care să distribuie lunar produse de igienă. Poți aplica prin acest formular până pe 22 martie 2024.
Organizația Salvați Copiii invită elevii și elevele, alături de cadrele didactice să participe la Concursul Național Drepturile Copilului. Regulamentul concursului este disponibil aici.
Pentru Republica Moldova s-a lansat:
programul de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ în universitățile letone (anul universitar 2024/2025). Termenul de depunere a cererilor: 1 aprilie 2024.
concursul pentru ONG-urile regionale din domeniul agricol și de mediu. Termen de aplicare 7 martie 2024.
Tema pentru acasă
În ultimele zile îmi intră des în feed acest citat al lui Stănescu.
Îl citesc, recitesc și parcă (pentru o frântură de secundă) mai ridic piciorul de pe accelerație. Apoi, mă ia iureșul din nou...
Îl las aici să luăm aminte că începe primăvara, cu miros de nou și proaspăt. Doar să avem grijă să nu ne scape.
Sunt Natalia Șeremet și îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie, o întrebare legată de comunicarea cauzelor bune sau despre programele de tehnologie pentru ONG-uri, îmi poți scrie oricând.
Arhiva edițiilor anterioare e disponibilă aici.