Intersecția de bine #7
marcată cu indicatoare care te îndeamnă să reduci plasticul, să te doctorești cu artă, să înțelegi de ce testele de mașină trebuie făcute și pe manechini feminini și să renunți la un șir de cuvinte
Bun găsit în luna lu’ Cuptor!
Aceasta e a șaptea ediție a Intersecției de bine și îți mulțumesc pentru că mă citești.
Azi pornește la drum torida lună iulie ☀️.
Iulie începe în aceeași zi a săptămânii ca și aprilie, iar în anii bisecți începe în aceazi zi cu ianuarie.
La nivel global, iulie este luna dedicată acțiunilor de conștientizare, educare și promovare a soluțiilor de reducere a plasticului.
Mișcarea #FaraPlastic (Plastic Free July) ne îndeamnă să renunțăm la produsele de plastic de unică folosință timp de o lună ca să descoperim câte alte soluții alternative mai avem la îndemână și să reînvățăm să trăim fără plastic.
Dacă-ți reușește să te ții departe de plastic o lună, extinde această inițiativă și dincolo de iulie. E pentru sănătatea ta și a pământului 🌎.
Tot pentru sănătatea ta, data viitoare când te ia o durere, încearcă să îi administrezi o pastilă de…artă și frumos.
La Cluj, tocmai are loc o expoziție de tablouri realizată din pastile expirate 💊.
Ideea aparține unui medic internist, din Grecia, care în timpul său liber se dedică artei.
Participând în trecut la o activitate de sortare a medicamentelor, artista elenă a descoperit o nouă perspectivă pentru pastilele expirate și a decis să le dea un nou rol.
În loc să ajungă la gunoi și să polueze, pastilele expirate s-au transformat în artă și promovează sănătatea și bătăliile câștigate în fața bolii. Expoziția tratează teme precum donarea de sânge sau de organe, relațiile interfamiliale, sau demența și e deschisă până la 2 iulie.
Dacă ești cumva din Cluj sau în trecere pe acolo, mare păcat s-o ratezi.
Din lexiconul nonprofit
Azi definim termenul de „Tall Poppy" (în traducere din engleză: floare de mac înaltă).
Conceptul de „Tall Poppy" se referă la un fenomen social care își are originea în cultura australiană și s-a extins treptat în alte țări și contexte.
„Tall Poppy" descrie tendința de a critica, invidia sau diminua pe cei care au succes, notorietate sau abilități remarcabile într-un anumit domeniu.
Termenul de „Tall Poppy" este comparat cu un lan de maci, în care florile înalte ies în evidență și sunt tăiate sau „defăimate" pentru a le aduce la același nivel cu celelalte. Prin extindere, acest concept sugerează că persoanele de succes sau cele care ies în evidență sunt criticate, „tăiate din mărime” sau invidiate în societate.
Tu de câte ori te-ai simțit „retezat/ă pentru înălțimea” ta ?
Deși conceptul de „Tall Poppy” se aplică și bărbaților și femeilor, conform Women of Influence+, femeile sunt mai expuse acestui fenomen fiind atacate sau criticate, de cele mai multe ori de bărbați, din cauza realizărilor pe care le înregistrează.
Ia-ți câteva minute pentru acest scurtmetraj, realizat de Thinkerbell și The Jim Henson Company despre o fată diferită de ceilalți, dar curajoasă.
Filmulețul este o încurajare pentru toți oamenii cu idei mari, care ies din mulțime, își asumă riscuri și colorează contexte.
Dacă îți place ceea ce citești aici, spune-le și prietenilor tăi despre intersecția în care adun faptele de bine.
Vitrina cu tehnologii
Destul de des, ONG-urile caută platforme de gestionare a relațiilor cu clienții, adică un CRM (Customer Relationship Management ).
Organizațiile nonprofit își doresc un CRM pentru că le-ar ajuta să relaționeze cu beneficiarii, donatorii, voluntarii săi etc.
De aceea, luna asta, expun în vitrină un program ce răspunde acestei nevoi: Programul Salesforce pentru organizații nonprofit, denumit Salesforce Nonprofit Cloud.
Prin Salesforce Nonprofit Cloud organizațiile non-profit eligibile pot accesa licențe la preț redus pentru diverse produse Salesforce, inclusiv Nonprofit Cloud, Sales Cloud, Service Cloud și Marketing Cloud.
Amănunte despre acest program găsești aici.
Însă, ține cont de faptul că Salesforce Nonprofit Cloud este un produs complex care necesită configurare, personalizare și gestionare continuă.
Asta înseamnă că vei avea nevoie de cunoștințe și expertiză tehnică sau de un buget pentru a plăti un consultant extern care te va ajuta să îți setezi CRM-ul, să-l personalizezi și să înveți să-l folosești, alături de echipă.
Dar nimic nu e imposibil. Dorință de învățare doar să fie!
Minutul de conștientizare
Conform cercetărilor, peste 40% din plățile făcute în Europa sunt realizate cu cardul bancar.
Misereor - o organizație nonprofit care luptă împotriva sărăciei și nedreptății- a creat o campanie interactivă pentru a-i determina pe oameni să doneze pentru diverse cauze sociale folosind cardul bancar.
Ajutată de tehnologie, Misereor a gândit un poster digital cu un spațiu pe mijloc. Atunci când oamenii trec cardul prin mijlocul panoului digital, ei de fapt DONEAZĂ ☺️. Trecerea cardului prin panou activează o secvență video care arată, într-un mod foarte impresionant, cum acea donație ajută/hrănește/eliberează/educă pe cineva.
▶️ Dă play… și bucură-ți ochii ⬇️
Panourile de donații au fost instalate în aeroporturile din Europa. Oamenii care au donat, ulterior, au primit o scrisoare de mulțumire, dar și un îndemn de a-și transforma donația în una recurentă.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim în inbox.
Ce motive de sărbătoare avem în Iulie?
1-30 iulie: luna Fără Plastic (Plastic Free July)
11 iulie: Ziua mondială a populației
12 iulie: Ziua internațională de combatere a furtunilor de nisip și praf
15 iulie: Ziua mondială a competențelor pentru tineret
18 iulie: Ziua internațională Nelson Mandela
20 iulie: Ziua internațională a Lunii
25 iulie: Ziua mondială de prevenire a înecului
28 iulie: Ziua mondială a Hepatitei
29 iulie: Ziua internațională a tigrului
30 iulie: Ziua mondială împotriva traficului de persoane
30 iulie: Ziua internațională a prieteniei
#ViitorulVerde
Toți ne dorim o locuință… accesibilă 🏠.
Cercetătorii de la Universitatea din Maine par să fi găsit o soluție ieftină și rapidă pentru acestă năzuință. Folosind una dintre cele mai mari imprimantă 3D din lume, au creat prima casă realizată în întregime din materiale ecologice și imprimată 3D.
Fabricarea unei case tipărite la imprimantă este o soluție pe care mulți au încercat să o abordeze în ultimii ani, însă, până în prezent, majoritatea soluțiilor au implicat utilizarea betonului, a argilei sau a lemnului.
Tehnologia utilizată de cercetătorii din Maine este diferită, fără ciment sau alte materiale poluante.
Prototipul de casă imprimată are 56 de metri pătrați 😲, pereți, pod, podea - toate tipărite în 3D și realizate din fibre de lemn și rășini biologice provenite din surse sustenabile.
După imprimarea pereților, asamblarea casei s-a realizat doar în jumătate de zi, iar un electrician a avut nevoie de numai două ore pentru a conecta casa la electricitate.
Totuși nu-i așa de gri viitorul, dacă ne învățăm lecțiile la timp!
Raftul cu resurse
Las pe raftul cu resurse Ghidul de fundraising și comunicare pentru ONG-uri mici realizat de fundația Civitas. Te poate ajuta să aduni idei de fundraising până în toamnă, când revin campaniile ONG-iste în forță.
Câteva lucrușoare de „luat acasă” din ghid:
fundraisingul nu este despre bani. Este în primul rând despre construirea de relații cu donatorii, cu sponsorii sau finanțatorii tăi
relațiile cu donatorii trebuie crescute pentru a obține loialitatea lor și a-i implica mai mult în organizație
comunicarea este crucială pentru un ONG, chiar dacă ești un ONG mic de tot. Doar prin comunicare: ➢ Îți crești vizibilitatea; ➢ Devii mai credibil;
➢ Pui umărul la crearea unei imagini pozitive a sectorului nonprofit din țară.
[rubrică nouă] Mic cod de conduită
De replicat:
Datele statistice arată că femeile sunt mult mai susceptibile de a fi rănite într-un accident rutier decât bărbații.
De ce?
Pentru că, până recent, testele de simulare ale unui accident de mașină se realizau pe un manechin care avea caracteristicile unui bărbat „standard” adult.
Deși structura corpului bărbătesc este asemănătoare cu cea a corpului femeiesc, femeile, totuși, au particularități fizice diferite, cum ar fi înălțimea, greutatea, densitatea, flexibilitatea osoasă și masa musculară (un alt exemplu de androcentrism pe care l-am explicat aici).
Și nu doar femeile sunt cele neglijate. Cercetările au demonstrat că și șoferii în etate sau persoanele obeze suferă mai multe răni în accidente de aceeași gravitate decât bărbații „standard".
Dar lucrurile încep să se schimbe 🎉.
Institutul Suedez de Cercetare în domeniul Drumurilor și al Transporturilor încearcă să rezolve această disparitate și să umple lacunele ce prezintă riscuri pentru diverse categorii de șoferi.
Recent, institutul a dezvoltat un prototip de manechin care va fi utilizat în testele de impact după modelul unei femei de talie medie.
Manechinul feminin are o înălțime de 162 cm, o greutate de cam 62 kg și reflectă diferențele geometrice dintre bărbați și femei, inclusiv o rigiditate mai mică între articulații și are chiar mai puțini mușchi.
Aceste teste vor permite proiectarea viitoarelor mașini cu mai multe elemente de siguranță și vor crește nivelul de protecție pentru mai multe categorii de șoferi și pasageri.
De explorat:
Dacă ești din România aplică la:
concursul de proiecte editoriale EPIC. Termen de depunere dosar: 5 iulie
Atelierul de Rostogolit Instrumente: Digital Youth Work
Dacă ești din R. Moldova aplică la:
Bootcamp-ul de vară UPSHIFT Moldova 2023. Termen de aplicare: 16 iulie
programul gratuit FabLab lansat de Orange Digital Center.
Tema pentru acasă…se anulează 🎉
Că tot e vară și e cu vibe de vacanță, luna asta te las fără tradiționala temă pentru acasă🥳.
În schimb, împart cu tine bucuria că am cunoscut ONG-urile din ținutul Făgăraș unde am facilitat un workshop, alături de colegii mei din Asociația Techsoup și prietenii de la Galantom. Împreună le-am vorbit despre instrumentele digitale pe care le au la îndemână ONG-urile pentru a face fundraising cu rezultat.
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie pentru mine sau o întrebare legată de comunicare sau echipare cu tehnologie a ONG-urilor , dă Reply la acest email sau scrie-mi direct pe 💠Facebook /💠LinkedIn. Promit să-ți răspund.
Despre ce am mai scris în edițiile anterioare, poți să vezi aici.