Intersecția de bine #9
cât ne costă cu adevărat o banană aruncată la gunoi, cine oferă bilete-tatuaj pentru călătorii gratuite în transportul public și unde poți să bei un whisky cu o bucată de ficat topit.
Bun găsit în Septembrie - luna ce deschide ușa toamnei!
Azi intersectez faptele și mostrele de bine în a IX-a ediție și îți mulțumesc că mă citești❤️.
Vara asta ne-a copt și pârjolit pe toate părțile. Nici nu mai întrebăm de ce. Fiecare din noi știe parțial răspunsul și simte musca de pe caciulă.
🌎 Încep să cred că natura funcționează după niște linii de cod foarte bine programate cândva. Pământul parcă execută niște comenzi după principiul: If (dacă)…Then (atunci)…Else (altfel)… dacă oamenii fac asta…, atunci eu fac asta…, altfel se întâmplă asta…
Comanda de If…Then…Else… rulează ori de cate ori ne comportăm neglijent cu orice ne oferă natura.
Hai să luăm exemplul unei banane, fructul pe care îl aruncăm cel mai des la gunoi. O banană costă în jur de 1,50 RON/5 MDL. Nu ne frige prea tare buzunarul când ajunge în tomberon. Însă, această banană a fost culeasă din plantație, transportată până în port, urcată pe vapor și adusă în Europa. Apoi a călătorit cu un camion până la supermarket. Banana a făcut un drum de circa 11.000 de kilometri.
Atunci când aruncăm la gunoi doar o banană 🍌, la tomberon ajunge și costul de creștere și întreținere al plantației, forța de muncă, transportul naval și terestru, plus alte costuri suplimentare.
Însă răul nostru nu se oprește aici.
Odată ajunsă la groapa de gunoi, banana neconsumată se combină cu alte deșeuri și începe un proces de descompunere. Acesta degajă gaz metan - unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră care contribuie masiv la încălzirea globală 🏭.
Exact cum spuneam mai sus, natura respectă linia de cod: If… Then…Else…
🌎 Și acest cod se reia ori de cate ori risipim neglijent orice ne oferă Pământul.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim în inbox.
Din lexiconul nonprofit
📖 Când m-am ciocnit de cuvântul ableism, nu i-am putut găsi nicio asociere în capul meu. L-am căutat în DEX, însă DEX-ul mi-a spus că acest cuvânt nu este în dicționar.
Curiozitatea m-a împins totuși să-i găsesc o explicație. Așa am aflat că ableismul (sau abilitismul) este un termen care descrie discriminarea sau tratamentul inegal aplicat persoanelor cu dizabilități de către persoanele fără dizabilități.
Termenul „ableism" (din engleză) sau abilitism” este un cuvânt relativ nou și implică o atitudine negativă față de persoanele cu dizabilități.
Conceptul se axează pe ideea că persoanele fără dizabilități sunt mai valoroase pentru societate decât persoanele cu dizabilități, considerându-i pe cei cu handicap ca fiind inferiori din punct de vedere moral, intelectual sau social.
Acestă credință duce la excludere socială, marginalizare și limitare a accesului la oportunitățile educaționale, de angajare și de integrare în societate.
Ableismul poate să se manifeste sub diverse forme, de la stereotipuri negative și discriminare la locurile de muncă sau în comunitate, până la lipsa de facilități și servicii adecvate pentru persoanele cu dizabilități.
Putem combate ableismul prin promovarea drepturilor și nevoilor pe care le au persoanele cu dizabilități, precum și prin crearea unui mediu inclusiv și accesibil care să permită tuturor să ia parte la viața socială, educațională și economică a societății.
Dacă îți place ce citești aici, rogu-te de mă recomandă unui prieten sau ajută-mă cu o distribuire. E fără de preț.
Minutul de conștientizare
China a pornit o campanie de sensibilizare pentru combaterea cancerul prin descurajarea consumului de alcool.
Campania, denumită Melting organs (Organe care se topesc), prezintă vizualuri în care apar cuburi de gheață sub forma unor organe umane (ficat, inimă, rinichi etc.) așezate într-un pahar de whisky.
Afișele campaniei sunt însoțite de diverse mesaje:
Dacă consumi zilnic între 60 și 100 gr alcool ai un risc crescut de a face cancer la ficat.
Bea pentru viață, nu pentru moarte.
Orchestrată de Shanghai Pilot Health Promotion Center și agenția de publicitate BBDO, campania are ca scop educarea și implicarea publicului cu privire la importanța sănătății interne, încurajând oamenii să adopte practici de viață sănătoase pentru organele sale.
Doar că e puțin probabil ca brandurile de alcool să aprecieze această campanie :).
Tu ce-ai simți dacă ai comanda o băutură alcoolică și ai primi un pahar cu un ficat sau rinichi de gheață în el?
Ce motive de sărbătoare avem în septembrie?
Toamna e în roade bogate, dar și în cauze sociale care merită promovate:
5 septembrie - Ziua internațională a carității
7 septembrie - Ziua internațională a aerului curat pentru cerul albastru
8 septembrie - Ziua internaţională a alfabetizării
9 septembrie - Ziua internațională pentru protejarea educației împotriva atacurilor
15 septembrie - Ziua internațională a democrației
16 septembrie - Ziua internațională pentru conservarea stratului de ozon
17 septembrie - Ziua mondială a siguranței pacienților
18 septembrie - Ziua internaţională a salarizării echitabile
20-26 septembrie - Săptămâna internațională a fericirii la locul de muncă
21 septembrie - Ziua internațională a păcii
23 septembrie - Ziua internaţională a limbajului semnelor
26 septembrie - Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare
27 septembrie - Ziua mondială a turismului
28 septembrie - Ziua internațională pentru accesul universal la informație
29 septembrie - Ziua internațională de conștientizare a pierderilor și risipei de alimente
#ViitorulVerde
Transportul public este unul dintre cele mai puțin poluante moduri de deplasare.
Pentru a încuraja oamenii să-l folosească, Austria a oferit abonamente gratuite, timp de un an, celor care au ales să-și tatueze cuvântul "Klimaticket" (bilet climatic) pe corp.
Biletul tatuat (care reprezintă de fapt numele rețelei de transport în comun din țară) va fi valabil în aproape toate mijloacele de transport public din Austria și le va economisi purtătorilor săi 1.095 de euro/an.
Aceste bilete-tatuaj au fost oferite gratuit doritorilor în timpul festivalurilor estivale, sub sloganul „Această acțiune îți intră sub piele”.
Deși doritorii de a se tatua gratuit au putut opta și pentru alte modele de tatuaj legate de transportul public, sustenabilitate și schimbări climatice, campania a fost dur criticată.
Utilizatorii rețelelor sociale au blamat campania pentru că încurajează comportamentul iresponsabil al tinerilor și pentru că rețeaua de transport public se folosește de pielea tinerilor pentru a-și face publicitate.
În apărarea acestei inițiative, Ministra mediului și acțiunilor climatice din Austria, Leonore Gewessler, a menționat că această campanie a fost "realizată cu mare atenție". Ea a sugerat că tatuajele au fost "oferite doar persoanelor cu vârsta de peste 18 ani”, majoritatea nu erau la primul lor tatuaj, iar „biletul” se „aplica”doar pe timp de zi" (adică atunci când participanții au o probabilitatea mai mică de a fi în stare de ebrietate).
Pe de altă parte, reprezentanții companiei care vând biletele climatice au declarat că feedback-ul de la festivaluri a fost "extrem de pozitiv" și că această campanie a fost bine primită de public.
Tu ce părere ai? Ți-ai face un tatuaj cu STB (Societatea de Transport București) sau Regia Transport Electric Chișinău pentru a promova călătoriile sustenabile și nepoluante?
Vitrina cu tehnologii
Luna asta facem loc în vitrina cu tehnologii pentru o nouă aplicație de Project Management.
Freedcamp este o platformă de gestionare a proiectelor și colaborare online care oferă un set complet de instrumente pentru planificarea muncii în echipele mici sau mari.
Cu Freedcamp poți crea și delega liste de sarcini, poți seta termene limită, poți adăuga și crea diagrame Gantt și poți gestiona proiectele echipei în mod coordonat, de la distanță.
Freedcamp oferă gratuit funcțiile sale Premium organizațiilor nonprofit, profesorilor și studenților.
Dacă ai o echipă nonprofit mai mică de 30 membri, Freedcamp nu percepe nicio taxă pentru abonamentul său Premium. Dacă echipa ta numără mai mult de 30 membri, abonamentul tău va începe de la 0,49 USD/utilizator.
ONG-urile pot aplică pentru Programul Freedcamp for Non Profit aici.
Profesorii și studenții pot aplică pentru Programul Freedcamp for Education aici.
Dacă îți place ce citești, zi-le și altora despre Intersecția de bine.
Raftul cu resurse
Până la războiul din Ucraina, nici România și nici R. Moldova nu era o destinație râvnită de migranți și refugiați. Dar cum lucrurile s-au schimbat, din septembrie s-ar putea ca în multe școli, clasele să se îmbogățească cu elevi noi. Acum, ambele țări adăpostesc un număr mare de refugiați care trebuie integrați în societate.
Așa că las pe raft, luna asta, GHIDUL PENTRU ABORDAREA MIGRATIEI FORTATE ÎN SCOLI creat de Asociatia LOGS – Grup de Inițiative Sociale (Timișoara).
Ghidul se adresează cadrelor didactice și consilierilor școlari, oferindu-le baza teoretică despre cum pot crea un mediu incluziv în școli.
La final, vei găsi și o selecție de materiale educaționale care pot fi folosite la clasă.
De apreciat:
Lego va produce renumitele sale blocuri de construit cu simbolurile Braille pe ele.(Braille este alfabetul folosit de persoanele cu probleme de vedere).
Scopul acestei inițiative e de a ajuta copiii nevăzători sau cu deficiențe de vedere să învețe să citească literele și numerele prin atingere. Tototadă, Lego speră că acest proiect îi va ajuta pe părinți și pe cei din familie să învețe alfabetul Braille.
Fiecare cutie Lego Braille va include și idei pentru o serie de jocuri educative pe care familiile le pot juca împreună.
Piesele cu simbolurile Braille vor fi compatibile cu orice alte seturi Lego.
Producătorul danez a dezvoltat blocurile Braille în parteneriat cu organizațiile de nevăzători din întreaga lume și cu o serie de școli care se ocupă de copiii cu deficiențe de vedere.
De aplicat:
pentru micro-finanțările "Meet and Code" prin care organizațiile nonprofit pot primi granturi, a câte 300 EUR dacă organizează evenimente de programare sau tehnologie pentru copii sau tineri. Înscrierile sunt deschise până la 13 septembrie 2023.
la Instigare la Democrație - programul de 4 luni lansat de CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme pentru ONG-urile și inițiativele civice aflate la început de cale. Înregistrările sunt deschise până pe 5 septembrie aici.
la Programul XY Women Accelerator. Formularul de aplicare aici.
la Granturile de Mobilitate #EU4Culture. Termen de aplicare: 25 septembrie 2023.
la Eastern Partnership Civil Society Fellowship. Termen limită: 4 septembrie.
Tema pentru acasă
Anotimpul roadelor începe cu îndemnul de a ne alătura mișcării #SecondHandSeptember.
În septembrie, cumpără sau donează haine la mâna a doua, oferindu-le o altă viață. Fiecare articol pe care îl vei dona sau cumpăra, la mâna a doua, va reduce cantitatea de deșeuri generate. În așa fel, iei atitudine împotriva schimbărilor climatice și contribui la crearea unei lumi mai curate.
Hai în #SecondHandSeptember.
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie pentru mine sau o întrebare legată de promovarea cauzelor bune sau echiparea cu tehnologie a ONG-urilor , dă Reply la acest email sau scrie-mi direct pe 💠Facebook / 💠Instagram/💠LinkedIn. Promit să-ți răspund.
Despre ce am mai scris în edițiile anterioare, poți să vezi aici.