Intersecția de bine #8
despre gradele din termometru, discriminarea pozitivă, nevoia încărcătorului unic și cardul bancar care „anunță” data de expirare a animalelor pe cale de dispariție
Bun găsit în luna lu’ Gustar 🍉!
Am ajuns la a VIII ediție a Intersecției de bine și îți mulțumesc că mă citești ❤️.
Începe ultima lună de vară și (poate) de caniculă ☀️.
Azi e răcoare și plăcut. Însă topiți și vlăguiți de arșița din iulie ne-am întrebăm cu toții oare cum se calculează oficial temperatura exterioară că noua ne-a cam dat cu virgulă în termometre în fiecare zi de foc…
De ce telefonul ne-arată o valoare 📱, termometrul de-acasă ne-arată altceva 🌡️, iar bordul mașinii cu totul altceva 🚘? Oare încearcă cineva să ne manipuleze?
Am aflat de la PressOne că temperaturile reale, adică cele anunțate la știri sau afișate pe telefon, sunt măsurate ținându-se cont de mai mulți parametri decât credem noi.
În primul rând, stațiile meteorologice sunt amplasate în zonele rurale. De ce? Pentru că în orașe există mult beton, asfalt, mașini etc., iar asta formează așa-zisele „insule de căldură”. Ca urmare, temperaturile sunt mai mari decât ar fi în mod normal, dacă nu ar fi intervenția umană.
În al doilea rând, instrumentele de măsurare sunt poziționate în adăposturi care le feresc de acțiunea directă a razelor solare și sunt amplasate la o distanță de sol cuprinsă între 1,25 metri și 2 metri. Dacă sunt puse mai jos de atât, apare riscul ca valorile înregistrate să fie influențate de schimburile de căldură ce au loc la suprafața solului.
Prin urmare, atunci când meteorologii anunță datele meteo, ei se referă, în general, la valori măsurate în stații meteo aflate în afara marilor aglomerări urbane.
Așa că nimeni nu încearcă să ne manipuleze sau să ne sperie cu încălzirea globală. Ea chiar există, indiferent dacă știm noi sau nu să citim corect termometrul.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim în inbox.
Acum vin cu o întrebare: Tu câte încărcătoare ai acasă ⚡?
Eu am cel puțin vreo 10 😥 … Iar fiecare familie adăpostește sute de astfel de fire care înseamnă tone de deșeuri electronice, în fiecare an.
Partea bună din toată negura asta de fire e că Uniunea Europeană a aprobat încărcătorul comun. Din 2024, va exista un singur încărcător pentru toate dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, mouse-urile, căștile etc. Nu va mai fi necesar să cumpărăm încărcătoare pentru fiecare dispozitiv separat, vom avea doar unul pentru toate.
Încărcătorul comun ne va economisi banii și timpul și, de asemenea, ne va ajută să reducem deșeurile electronice și…implicit și încălzirea globală.
Dacă îți place ce citești aici, rogu-te de mă recomandă unui prieten sau ajută-mă cu o distribuire. E fără de preț.
Din lexiconul nonprofit
Cu siguranță știi ce înseamnă discriminare. Însă, ai ști să definești discriminarea pozitivă?
Discriminarea pozitivă este o practică prin care se acordă tratament preferențial sau anumite privilegii unor grupuri sociale care au fost, istoric, dezavantajate sau discriminate.
Practic, discriminarea pozitivă este o metodă de corectare a unor inegalități mai vechi prin aplicarea unui tratament preferențial față de grupurile dezavantajate sau discriminate cândva, precum minoritățile rasiale, sexuale, religioase etc.
Multe din țările lumii au conceput politici de „acțiune afirmativă” pentru a corecta inegalitățile comise în trecut și au întreprins măsuri pentru a promova incluziunea și a oferi șanse egale tuturor prin discriminare pozitivă.
De exemplu, universitățile alocă locuri la buget pentru candidații care reprezintă minoritățile etnice, partidele politice alocă o cotă parte dedicată femeilor în alegeri, companiile oferă locuri de muncă pentru anumite grupuri marginalizate.
Deși discriminarea pozitivă a apărut pentru a repara un „rău mai vechi” și a oferi un tratament favorabil minorităţilor care au fost mult timp marginalizate, măsura a dat naștere multor dileme etice și este criticată pentru că dezvoltă noi forme de inechitate și discriminare.
De curând, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat discriminarea pozitivă din universități considerând că politicile de discriminarea pozitivă au fost mulți ani folosite pentru a crește șansele la educație ale afro-americanilor și ale altor minorități, dar că ele nu pot dura la nesfârșit și reprezintă o discriminare neconstituțională.
Decizia Curții Supreme a fost primită cu bucurie de republicani. Ei dintotdeauna au considerat discriminarea pozitivă un „rasism inversat” și s-au bucurat că SUA se reîntoarce la un sistem bazat pe merit. Decizia însă a adus supărare democraților care susțin că în SUA există încă multă discriminare.
Tu de partea cui ești? Crezi că discriminarea pozitivă e un rasism inversat?
Minutul de conștientizare
Recent, Victoriabank (din R. Moldova) a lansat un nou card bancar pe care a ales să-l promoveze printr-un parteneriat cu un influencer român și un spot plin de violență și agresivitate. Cu noul lor card poți fi cel mai tare din parcare, o spune chiar banca.
Pe mine acest produs media m-a întristat mult. E regretabil că o bancă promovează comportamente violente și atitudini care demult ar trebui să rămână în trecut.
Așa că mi-am adus aminte de campania celor de la Mastercard care a ales să promoveze cardurile bancare pentru a sensibiliza oamenii privind speciile de animale și plante aflate pe cale de dispariție.
Mastercard a imprimat pe cardurile sale animalele aflate în pericol de extincție, iar data de expirare a cardului reprezintă practic momentul în care aceste animale (precum elefantul de pădure african, lemurul negru maimuța peruană) riscă să dispară de pe glob și să trăiască doar în memoria noastră.
Campania a fost realizată în parteneriat cu Conservation International, iar morala acestei povești este că: și băncile pot face parteneriate frumoase.
Cred cu tărie că poți fi cel mai tare din parcare anume cu un astfel de card și cu o astfel de asociere sau un astfel de parteneriat.
Ție care campanie ți-a plăcut mai mult?
#ViitorulVerde
Te-ai întrebat vreodată cum vor arăta orașele viitorului? 🌆
Liam Young un arhitect urban și regizor, ne propune un experiment de gândire pentru lumea în care trăim.
Arhitectul și-a imaginat un oraș vertical, construit pe piloni uriași, care să permită păduri, râuri și ecosisteme naturale să existe sub el. În esență, acesta ar fi un oraș "auto-suportabil", care să se bazeze pe resurse regenerabile și să limiteze impactul omului asupra mediului.
Orașul imaginar, denumit „Planet City”, ar adăposti la un loc 10 miliarde de oameni
Young propune ca întreaga populație a Pământului să se mute și să trăiască în această metropolă hiperdensă, ocupând doar 0,02% din suprafața pământului, iar restul planetei să rămână abandonată pentru a-și putea reveni la sălbăticia naturală.
Conceptul proiectului său a fost dezvoltat în contextul provocărilor actuale cu privire la urbanizare, schimbările climatice și creșterea populației la nivel mondial.
Deși „Planet City" poate părea o idee fascinantă, el este mai degrabă un experiment de gândire și un punct de plecare menit să provoace discuții și dezbateri decât o soluție concretă la problemele asociate cu urbanizarea și schimbările climatice.
Brrrrr…cam întunecat acest oraș al viitorului, fără pic de verde îl el…
Tu te-ai muta acolo?
Dacă îți place ceea ce citești aici, spune-le și prietenilor tăi despre Intersecția în care adun faptele de bine.
Ce motive de sărbătoare avem în August?
1-7 august - Săptămâna mondială a alăptării - promovează beneficiile alăptării pentru mame copii și pentru societate, în ansamblu.
9 august - Ziua Internațională a Popoarelor Indigene - celebrează diversitatea culturală, tradițiile, și moștenirea popoarelor indigene, dar atrage, de asemenea, atenția asupra problemelor cu care se confruntă aceste popoare: discriminarea, sărăcia, pierderea terenurilor și resurselor tradiționale, dezvoltarea nesustenabilă și încălcările drepturilor omului.
12 august - Ziua Internațională a Tineretului - promovează drepturile și contribuțiile tinerilor în societate și aduce în atenție provocările cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.
19 august - Ziua Internațională a Ajutorului Umanitar - omagiază eforturile și sacrificiile lucrătorilor umanitari din întreaga lume care își riscă viețile pentru a ajuta și proteja populația afectată de dezastre și conflicte.
29 august - Ziua Internațională a Testelor Nucleare - în această zi, lumea sărbătorește eforturile pentru interzicerea testelor nucleare, în speranța de a reduce amenințarea reprezentată de armele nucleare și de a promova pacea și securitatea internațională.
Vitrina cu tehnologii
Luna trecută vitrina cu tehnologii a fost ocupată de Programul Salesforce - un software de gestionare a relațiilor cu clienții.
Rămânem tot în zona de CRM (Customer Relationship Management) - aplicația care ajuta organizațiile să relaționeze cu beneficiarii, donatorii, voluntarii - doar că luna asta etalăm pe vitrină Programul nonprofit al celor de la Monday.com
Monday.com oferă ONG-urilor eligibile:
Planul non-profit cu primele 10 locuri gratuite și o reducere de 70% per utilizator începând cu al 11-lea loc.
Planul Enterprise: cu o reducere de 33%/utilizator.
Verifică dacă organizația ta este eligibilă și aplică direct aici.
Reamintire: Software-urile de CRM sunt produse complex care necesită configurare, personalizare și gestionare continuă.
Asta înseamnă că vei avea nevoie de cunoștințe și expertiză tehnică sau de un buget pentru a plăti un consultant extern care te va ajuta să îți setezi CRM-ul, să-l personalizezi și să înveți să-l folosești, alături de echipă.
Dar nimic nu e imposibil. Dorință de învățare doar să fie!
Raftul cu resurse
Că tot e sezonul evenimentelor, concertelor și festivalurilor, pun pe raft Ghidul pentru evenimente culturale sustenabile creat de Asociația Timișoara - Capitală Culturală Europeană.
Și las doar câteva gânduri valoroase desprinse din ghid despre cum putem face evenimentele noastre mai durabile:
putem crește numărul persoanelor care vin la eveniment cu un mijloc de transport în comun;
putem gândi spații pentru deșeurile reciclabile și compostabile;
putem reduce emisiile de CO2 și alte gaze nocive în organizarea evenimentului;
putem reduce cantitatea de apă utilizată.
Pentru toate aceste obiective, ghidul oferă liste de verificare care ne vor ajuta să facem un inventar la ce avem și ce ne lipsește.
Mai multe te las pe tine să descoperi din ghid.
De replicat:
Franța a decis că va plăti o "primă de reparație" celor care aleg să-și repare hainele sau încălțămintea în loc să o arunce.
Din octombrie, francezii își vor putea recupera între 6 și 25 EUR din costul reparațiilor realizate la atelierele înscrise în program.
Sistemul de bonusuri pentru reparații face parte dintr-un efort mai amplu al guvernului francez de a reforma industria textilă, una dintre cele mai poluante de pe planetă, și de a combate ceea ce se numește fast fashion (adică producția rapidă și în masă de articole de îmbrăcăminte, la prețuri accesibile).
Pe de altă parte, programul vrea să sprijine și atelierele de reparații recreând astfel locurile de muncă dispărute.
Pe tine te-ar motiva o primă ca asta să duci hainele la reparat?
De aplicat:
la Programul LinkedIn's Ad Grants care oferă publicitate gratuită pe LinkedIn ONG-urilor axate pe echitate rasială și de gen; oportunități economice pentru profesioniștii care depășesc barierele; sustenabilitatea mediului. Termen de aplicare: 9 august 2023. Detalii aici.
pentru micro-finanțările "Meet and Code" prin care organizațiile pot primi granturi, a câte 300 EUR pentru evenimente centrate pe programare sau tehnologie pentru copii sau tineri. Înscrierile se pot realiza până la 13 septembrie 2023.
la concursul de fotografie ”ZeroWaste PIX” al Agenției Europene de Mediu (AEM) cu imagini care surprind modele, obiceiuri, comportamente sustenabile sau, dimpotrivă, nesustenabile.
Iar dacă ești din R. Moldova mai ai încă câteva ooportunități la îndemână:
Școala de vară „Tânăr în acțiune!” (pentru tinerii între 14-21 ani);
Granturile de Mobilitate #EU4Culture. Termen de aplicare: 25 septembrie 2023
Eastern Partnership Civil Society Fellowship. Termen limită: 4 septembrie.
Trainingul de Securitate Digitală pentru Apărătorii Drepturilor Omului
Tema pentru acasă
Să învățăm că înverșunarea nu are vârstă și să ne luăm fiecare lecția ce ni se potrivește din minutul de perseverență de mai jos ⏬
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie pentru mine sau o întrebare legată de comunicare sau digitalizare a ONG-urilor , dă Reply la acest email sau scrie-mi direct pe 💠Facebook /💠LinkedIn. Răspund cu avânt.
Despre ce am mai scris în edițiile anterioare, poți să vezi aici.