Intersecția de bine #19 (iulie 2024)
despre un iulie fără plastic, conceptul de mansplaining și cum îl diferențiem de o explicație, vopseaua ultra-albă care răcorește și inițiativa IKEA și Salvați Copiii împotriva violenței domestice
Bun găsit!
Aceasta este ediția cu nr. 19 în care intersectez mostrele și faptele de bine și îți mulțumesc că o citești.
Azi pornește la drum luna lui Cuptor ☀️ care deja frige de pe la-începuturile lui iunie.
La nivel global, iulie e luna acțiunilor de conștientizare, educare și promovare a soluțiilor de reducere a plasticului.
Mișcarea a fost pornită de Rebecca Prince-Ruiz în 2011. Rebecca a vrut să inspire oamenii să reducă utilizarea plasticului, ajuns deja peste tot - în cele mai adânci locuri din oceane, pe cele mai înalte piscuri montane, în Arctica și Antarctica 😔.
Durerea cea mare e că plasticul nu este biodegradabil la sfârșitul vieții sale. Asta înseamnă că tot plasticul produs vreodată încă există undeva pe Pământ 😲.
E timpul să reînvățăm să trăim #FărăPlastic (Plastic Free July), așa cum am trăit odată.
Iulie ne îndeamnă să renunțăm la produsele de unică folosință timp de o lună ca să (re)descoperim câte alte soluții alternative mai avem la îndemână.
Ține-te departe de plastic o lună, apoi extinde această inițiativă și dincolo de iulie și promoveaz-o și prietenilor tăi.
E pentru sănătatea ta și a pământului 🌎.
Din lexiconul nonprofit
Prima dată am auzit cuvântul mansplaining acum vreo 3-4 luni. Și parcă i-am prins sensul din context, dar tot am rămas cu niște semne de întrebare la care am căutat răspunsuri.
Mansplaining e un fel de: „Lasă-mă să-ți explic eu că asta chiar e complicat”, spus de un bărbat unei femei.
Termenul este atribuit Rebeccăi Solnit care, deși nu l-a formulat direct, s-a născut din eseul ei, transformat mai târziu într-o carte.
Mansplaining provine din combinația cuvintelor englezești „man" (bărbat) și „explaining" (a explica) și se referă la situația în care un bărbat explică ceva, de obicei unei femei, presupunând că el știe mai bine și că interlocutoarea nu înțelege subiectul la fel de bine ca el.
Termenul nu are un echivalent în română, dar poate fi tradus prin explicare oferită, în special unei femei, cu o atitudine condescendentă sau dominantă.
Și poate te întrebi ce e rău în asta?
Mansplaining-ul este problematic din mai multe motive:
fenomenul presupune că persoana căreia i se explică nu este suficient de competentă sau informată, ceea ce este lipsit de respect față de cunoștințele și experiența acesteia;
subminează încrederea în sine a persoanei respective și o poate face să se simtă nesigură sau subevaluată;
contribuie la perpetuarea stereotipurilor de gen, unde bărbații sunt văzuți ca fiind mai autoritari și mai bine informați decât femeile;
poate închide conversațiile și poate descuraja persoanele să contribuie cu idei sau să își exprime opiniile, de teama de a fi tratate de sus.
Cum diferențiem „mansplaining" de „explaining"?
Diferența dintre cele două constă în atitudinea și contextul în care se face explicația:
Explainingul (explicarea) se referă pur și simplu la actul de a clarifica sau a descrie ceva pentru a ajuta pe cineva să înțeleagă un subiect, concept sau procedură. Aici, de obicei, atitudinea este de a ajuta.
Mansplainingul este un tip de explicare caracterizat prin superioritatea celui care explică și lipsa de respect față de cunoștințele sau competențele interlocutorului/interlocutoarei, iar atitudinea este paternalistă, de superioritate.
Cum putem combate acest fenomen?
să educăm și să informăm persoanele despre ce este mansplaining-ul și cum îi poate afecta negativ pe cei din jur;
să oferim feedback constructiv în situațiile în care apare mansplaining-ul. De exemplu, dacă cineva observă acest comportament, poate spune: „Mulțumesc pentru explicație, dar sunt deja familiarizată cu subiectul";
să încurajăm ascultarea activă și respectuoasă a opiniilor și să luăm în calcul cunoștințele celorlalți;
să punem întrebări pentru a verifica înțelegerea înainte de a oferi explicații nesolicitate.
Este termenul "mansplaining" sexist?
Răspunsul scurt este nu. Răspunsul lung îl găsim în acest articol, semnat de TheGuardian.
Cum verific dacă eu fac „mansplaining”?
Te ajută această schemă realizată de Kim Goodwin, jurnalistă la BBC.
Suntem aproape 600 de omuleți reuniți de valoarea de bine și responsabilitate.
Eu vă mulțumesc că reveniți în Intersecția de bine care azi împlinește 1 an și jumătate de când intră în inboxurile voastre 🎂🍷!
Dacă ai un gând, o sugestie, un feedback pentru acest newsletter sau poate pentru mine, fie el de rău sau de bine, o să mă bucur să-l primesc.
Minutul de conștientizare
IKEA și Salvați Copiii din Australia și-au unit puterile într-o campanie prin care vor să scoată în evidență numărul tot mai mare de femei și copii nevoiți să fugă de acasă din cauza violenței domestice.
În unul din magazinele sale, IKEA a creat un spațiu care reprezintă o colecție de experiențe reale prin care au trecut femeile și copii alungați din casă de violență și abuz.
IKEA a ajutat și anterior organizația Salvați Copiii cu proiecte de design, donații de produse de uz casnic sau sprijin financiar, însă și-a dat seama că problema are rădăcini mai adânci și că e nevoie de o sensibilizare amplă a populația cu privire la existența violenței domestice.
Așa a fost pusă la cale campania „Aceasta nu este o casă” care spune poveștile reale prin care au trecut femeile și copiii fugiți dintr-un cămin violent.
Expoziția a îndemnat vizitatorii IKEA să sprijine printr-o donație femeile și copiii ce necesită un adăpost.
Dacă nu ești încă abonat la Intersecția de bine, te invit să o faci și să ne revedem data viitoare direct în inbox.
#ViitorulVerde sau poate alb ;)
Urbanizarea aduce cu sine sute de kilometri de asfalt. Pe timp de vară, asfaltul se încinge și coace nu doar străzile, dar și împrejurimile.
De ani buni, orașele încearcă să lupte cu dogoarea prin vopsirea pereților și acoperișurilor în alb pentru a mai domoli căldurile, însă, studiile spun că vopseaua simplă din comerț încălzește mai degrabă decât răcește.
Și problema tot rămâne nerezolvată.
Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA au creat o vopsea nouă, ultra-albă, care reflectă până la 98,1% din lumina soarelui. Experimentele au arătat că noua vopsea poate răci suprafețele cu 4.4 C pe timp de zi și cu 10,5°C pe timp de noapte, iar asta ar putea reduce nevoia de aer condiționat.
Deocamdată vopseaua nu este disponibilă pe piață. Cică necesită o logistică mai specială la care încă se lucrează, dar pe viitor, acoperișurile, avioanele, trenurile sau mașinile ar putea fi colorate în super-alb.
Produc acest newsletter voluntar, din intima dorință de a împrăștia binele. Dacă te ajută în vreun fel ceea ce citești aici, rogu-te de mă ajuta-mă și tu pe mine cu o distribuire sau un forward către un prieten.
Ce motive de sărbătoare avem în iulie?
Iulie vine cu mai puține motive de sărbătoare decât alte perioade, dar cu cauze la fel de importante:
1-30 iulie: luna Fără Plastic (Plastic Free July)
11 iulie: Ziua mondială a populației
12 iulie: Ziua internațională de combatere a furtunilor de nisip și praf
15 iulie: Ziua mondială a competențelor pentru tineret
18 iulie: Ziua internațională Nelson Mandela
20 iulie: Ziua internațională a Lunii
25 iulie: Ziua mondială de prevenire a înecului
28 iulie: Ziua mondială a Hepatitei
29 iulie: Ziua internațională a tigrului
30 iulie: Ziua mondială împotriva traficului de persoane
30 iulie: Ziua internațională a prieteniei
Vitrina cu tehnologii
Luna asta reintră pe piedestalul cu tehnologii Programul YouTube for NonProfit. Acesta face parte din programul mare oferit de Google pentru ONG-uri care cuprinde 4 subprograme: Google Workspace, Google AdGrants, YouTube for NonProfit și Google Earth și Maps.
Aplicarea pentru YouTube for Nonprofit este gratuită, iar activarea subprogramului se face din contul organizației de Google for NonProfit.
Cu YouTube for NonProfit:
primești acces gratuit la YouTube Creator Academy;
ai studiou de creație propriu;
poți direcționa spectatorii către paginile campaniilor prin cardurile de tip Link Anywhere (se acceptă până la 5 carduri într-un video);
poți adăuga un ecran final în ultimele 5-20 de secunde ale videoclipurilor;
obții suport personalizat pentru organizațiile nonprofit și folosește YouTube Social Impact pentru inspirație.
Încă spun cu regret că Google for NonProfit nu este disponibil pentru organizațiile din Republica Moldova, dar nădăjduiesc că vine într-o zi și ziua cea mare.
Raftul cu resurse
Pun pe raft cursul Policlinicii de marketing despre Cum creezi conținut interesant, share-uibil și ușor de urmărit pentru organizația ta?
Cursul Policlinicii te va ajuta să gândești, să scrii și să exprimi vizual viziunea și nevoia proiectelor organizației tale.
De-a lungul timpului Policlinica de marketing a produs mai multe cursuri pentru ONG-iști. Le găsești adunate pe toate aici.
Să-ți fie de și cu folos!
De aplicat:
la Școala de vară BIRN Summer School of Investigative Reporting în Croatia. Termen de aplicare: 5 iulie. Detaliile sunt relatate aici.
la Gala Premiilor Participarii Publice organizată de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică cu scopul de a le aduce recunoaștere publică cetățenilor curajoși, grupurilor și organizațiilor care, prin demersuri civice și de advocacy, au reușit să schimbe diversele probleme cu care se confruntă comunitățile.
Dacă ești din Republica Moldova aruncă un ochi spre:
programul de schimb pentru studenți „MIRAI” și vizitează Japonia. Termen de aplicare: 10 iulie 2024
instruirea pentru formarea formatoarelor în domeniul democrației participative și valorilor europene. Programul se adresează femeilor lidere din Edineț, Bălți, Drochia, Fălești, Cahul, Telenești, Hâncești, Ștefan-Vodă, Rezina, Criuleni și Cantemir. Formularul de aplicare aici.
„Eco-școala: un mediu sănătos la Cahul și Ungheni”. Chestionarul de aplicare trebuie completat până la 10 iulie.
Tema pentru acasă... rămâne pe altădată.
Ne reauzim în august.
Până atunci să aveți un iulie însorit pe interior și confortabil în exterior, oriunde o să-l petreceți.
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final. Ediția de azi a fost mai scurtă ca de obicei. Dacă ai o sugestie pentru mine sau crezi că te pot ajuta pe partea de comunicare sau de echipare cu tehnologie a ONG-ului tău, îmi poți scrie oricând.
Arhiva edițiilor anterioare o găsești aici.
Ca până acum, Intersecția de bine ne-a dat o mulțime de idei și ne-a făcut să ne gândim mai bine la lucruri pe care, poate, nu le vedeam atât de clar înainte. Îți mulțumim, Natalia, și continuăm să te citim!