Intersecția de bine #18 (iunie 2024)
despre mândria de a fi cine ești, umbrele podului londonez și cancerul testicular, argila care păstrează apa în nisip și a doua viață a ambalajelor din carton
Bun găsit în luna lui Cireșar 🍒!
Îți mulțumesc că mă primești în casa ta virtuală cu o nouă ediție în care intersectez faptele de bine.
Până să trecem la binele adunat de prin lumea mare, hai să nu uităm de binele pe care îl putem face și noi, zilnic. Pentru că binele nu se măsoară în mare sau mic, mult sau puțin, global sau local. Binele e bun și atât. Oricât, oricum, oriunde.
Și nu trebuie să ai un ONG ca să faci bine. Cedează banda unui șofer, răspunde cu răbdare dacă cineva nu a înțeles din prima, încurajează cu o vorbă bună un om deznădăjduit.
Binele pe care îl oferi îți va face bine și ție și altora.
Azi începe vara ⛱️ și luna Pride 🌈 (luna mândriei) - o perioadă în care se sărbătorește diversitatea sexuală și de gen. Este o lună dedicată vizibilității și acceptării persoanelor LGBTQ+ din întreaga lume.
Cuvântul “Pride” descrie mândria de a fi cine ești, de a nu îți fi rușine de tine, de a-ți exprima identitatea și a-ți trăi viața așa cum vrei.
Termenul de “Pride” a început a fi folosit încă din anii 1960 când nu era acceptat să vorbești deschis despre orientarea sexuală sau identitatea de gen.
Simbolul vizual al lunii Pride este un steag-curcubeu. Versiunea inițială a steagului avea 8 culori din care sunt folosite 6 în prezent, fiecare având o semnificație proprie: roșu înseamnă viață, portocaliu - vindecare, galben- soare, verde -natură, albastru - serenitate și violet - spirit.
În iunie vei observa că multe branduri mari, printre care NASA, Disney, Nike, UBER, își schimbă temporar logoul și aplică pe el culorile curcubeului în semn susținere a comunităților LGBTQ+.
Din lexiconul nonprofit
Azi explicăm termenul de avertizor de integritate. Cine este el și ce rol joacă în societate?
Avertizorul de integritate, tradus din engleză (whistleblower), înseamnă cineva care fluieră. Pe românește, avertizorul de integritate este persoana care efectuează cu bună-credință o raportare sau divulgă public informații referitoare la anumite încălcări ale legii petrecute într-o organizație publică sau privată.
Avertizorul de integritate este un erou discret care are curajul să vorbească atunci când vede ceva greșit, în ciuda unor riscuri care îl pasc după asta. El luptă pentru corectitudine și transparență și scoate la lumină anumite nereguli, fraude, acte de corupție sau alte comportamente nelegale sau neetice care afectează negativ societatea.
Avertizorii de integritate pot fi oricine: profesori, funcționari, studenți, medici. De exemplu, un medic care strânge dovezi despre un coleg ce falsifică niște acte medicale și le raportează unei persoane sau unei autorități ierarhic superioare, cu scopul de a opri nedreptatea.
Avertizorul nu este un pârâcios sau un turnător. Turnătorul e motivat să depună o sesizare pentru că își dorește bani, relații, răzbunare, pe când avertizorul este motivat de buna funcționare a instituției/organizației în care lucrează și de integritatea și etica sa profesională.
Doar că nu e deloc ușor să ai profesia unui avertizor de integritate.
Aceste persoane se confrunta adesea cu represalii din partea celor pe care îi denunță. În multe țări există legi pentru protecția avertizorilor de integritate, doar că legile astea sunt departe de a fi perfecte și nu-i apără pe avertizori de toate problemele ulterioare.
Ce putem face dacă suntem cetățeni responsabili, dar nu avem curajul unui avertizor de integritate?
putem contribuim la protejarea avertizorilor de integritate și la promovarea integrității printre cunoscuții și prietenii noștri;
putem susține petițiile lansate de ei sau putem participa la protestele care îi apără;
putem ajuta la creșterea gradul de conștientizare cu privire la riscurile cu care se confruntă acești curajoși și la beneficiile pe care le aduc societății.
Adun acest conținut lunar și voluntar. Dacă îți place ce citești aici, ajută-mă cu o distribuire. E de mare preț pentru mine.
Minutul de conștientizare
Recent organizația Oddballs Foundation a transformat podul Westminster din Londra într-o expoziție inedită de umbre naturale în formă de … penisuri.
Campania, lansată în aprilie 2024, a avut drept scop promovarea lunii de conștientizare a cancerului testicular și și-a dorit să îndemne bărbații să se autoexamineze și să meargă preventiv la medic.
Datorită luminii solare și balustradelor laterale ale podului, de-a lungul trotuarului se proiectează zilnic 497 de umbre în formă de penis.
Pe pod au fost plasate și afișe cu mesajul „Acesta este un semn pentru a-ți verifica testiculele”, iar codul QR de pe afiș direcționa vizitatorii către o pagină web cu sfaturi despre cum se face corect autocontrolul și care sunt simptomele cancerului testicular.
Campania nu a utilizat altceva decât arhitectura podului Westminster pentru a comunica un mesaj puternic publicului larg. Zilnic podul este traversat de circa 40.000 de oameni și numeroși parlamentari care trec pe acolo în drum spre Parlament.
Mai în glumă, mai în serios, și universul ne dă semne că ne vrea sănătoși.
Vitrina cu tehnologii
Dacă ai descărcat recent aplicația Zoom, poate ai băgat de seamă că nu se mai numește doar Zoom, ci Zoom Workplace. Aplicația vrea să devină mai mult decât un instrument de comunicare și vrea să se transforme într-un spațiu cu multiple funcționalități, unde echipele pot colabora eficient și productiv.
Diferența dintre Zoom-ul vechi și cel nou o vor simți însă doar cei care folosesc un cont plătit. Noutatea constă în faptul că Zoom Workplace va avea integrat în el un ajutor de AI, denumit AI Companion.
AI-ul lui Zoom poate aduna, sintetiza, partaja informații din întâlnirile virtuale ale echipei. El te poate ajuta să te pregătești pentru ședințe, să recapitulezi aspectele relevante și să rezumi rapid documente. Tot el poate programa automat întâlniri prin detectarea conversațiilor din chat și prin sugerarea unei ore de întâlnire pe baza tuturor calendarelor sincronizate.
Cum spuneam mai sus, AI-ul integrat în Zoom nu este disponibil pentru cei care folosesc Zoom-ul gratuit 😥. În schimb este gratuit pentru cei care au un abonament plătit de Zoom, în comparație cu AI-ul de la Microsoft (denumit Copilot), care trebuie achitat adițional, chiar dacă tu ai un cont plătit la Microsoft.
Vestea bună 🥁!
Dacă ești un ONG, poți solicita Zoom cu o reducere de 50% prin Programul TechSoup.
Organizațiile din România pot solicita Zoom de aici.
Organizațiile din R.Moldova pot solicita Zoom de aici.
Spor la împrietenit cu AI! Nu mai e mult și va fi peste tot 🌎!
Dacă nu ești abonat la Intersecția de bine, dar ți-ar plăcea să fii, hai cu un click aici și ne reîntâlnim direct în inbox.
#ViitorulVerde
E greu să crești ceva în deșert sau pe pământuri aride unde ploile sunt rare, iar apa se evaporă instant.
Cercetătorul norvegian Kristian Morten Olesen a găsit o posibilă soluție pentru această problemă. Inventatorul a creat un amestec din apă și argilă care atunci când este stropit pe sol, „învelește” particulele de nisip într-un strat de argilă și prezervă apa în ele, conform BBC.
Procesul nu implică niciun agent chimic și permite transformarea solurilor nisipoase în terenuri agricole fertile într-un interval foarte scurt.
Chiar dacă sună promițător și chiar dacă această inovație economisește consumul de apă cu peste 50% față de o irigare artificială, costul tehnologiei per hectar de deșert variază între 1.800 și 9.500 USD, iar asta o face prea scumpă pentru majoritatea fermierilor.
Dar e un început bun!
Ce cauze sociale celebrăm în iunie?
Luna cireșelor e doldora de zile tematice și motive prin care putem contribui la educarea societății:
1 iunie: începe luna Pride
3 Iunie: Ziua mondială a bicicletei
4 iunie: Ziua internațională a copiilor nevinovați, victime ale agresiunii
5 iunie: Ziua mondială a mediului
5 iunie: Ziua internațională de combatere a pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat
7 iunie: Ziua mondială a siguranței alimentare
8 iunie: Ziua mondială a oceanului
12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor
13 iunie: Ziua internațională de conștientizare a albinismului
14 iunie: Ziua mondială a donatorului de sânge
15 iunie: Ziua mondială de conștientizare a abuzului asupra vârstnicilor
16 iunie: Ziua mondială a țestoaselor de mare
17 iunie: Ziua mondială de luptă împotriva deșertificării și a secetei
18 iunie: Ziua internațională de combatere a discursului instigator la ură
18 iunie: Ziua gastronomiei sustenabile
20 iunie: Ziua mondială a refugiatului
21 iunie: Ziua internațională a Yoga
24 iunie: Ziua internațională a femeilor în diplomație
26 iunie: Ziua internațională împotriva abuzului de droguri și a traficului ilicit de droguri
22 iunie: Ziua mondială a pădurilor tropicale
29 Iunie: Ziua Internațională a ONU
De replicat:
Orice electrocasnic n-am cumpăra, acesta vine ambalat într-o cutie voluminoasă care ajunge rapid la gunoi. Și-i mare păcat de acel carton și de resursele din care a fost făcut.
Pentru a încuraja reutilizarea obiectelor și a mai reduce din amprenta de carbon asupra mediului, Samsung a regândit ambalajele sale așa încât să poată fi transformate și reutilizate în diverse obiecte de uz casnic.
Spre exemplu, dacă îți iei un TV, poți preface cutia în care a venit într-un raft pentru cărți, într-o noptieră sau chiar într-o căsuță de pisici.
Noile ambalaje vin însoțite de un QR cod unde găsești manual de instrucțiuni care explică ce și cum poți face din respectiva cutie.
Pentru a simplifica procesul de transformare, pe cutii sunt imprimate punctele exacte care trebuie tăiate și asamblate pentru a obține noile eco-obiecte de interior.
Mi se pare o idee și genială și simplă!
Dacă ai un vecin, coleg, prieten dornic să primească mostre de fapte bune, invită-l și pe el în Intersecția de bine. Țin ușa mereu deschisă.
Raftul cu resurse
1 din 3 români a interacționat cu un ONG, 1 din 4 a donat pentru un ONG în 2023. Și totuși nivelul încrederii în ONG-uri mai are unde crește.
Ca să înțelegem mai bine care este imaginea de ansamblu a sectorului neguvernamental, care-s tendințele majore și provocările comune ale organizațiilor nonprofit, las pe raftul cu resurse Raportul despre sectorul guvernamental. Profil, Tendințe. Provocări.
Analiza a fost lansată recent de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și este la a treia ediție (prima din 2010 și a doua din 2017).
Dacă cauți o sinteză rapidă despre cum arată sectorul ONG din România, o găsești sumarizată aici.
De explorat:
Programul Ashoka Residency, ediția V - o experiență de 3 luni, adresată oricărui creator de schimbare din România, fie el din sectorul public sau privat. Termen de aplicare: 5 iunie. Detaliile aici;
Apelul special pentru ONG-uri care urmează a fi lansat pe 4 iunie, între 09:00-16:00 de Act for Tomorrow. Detalii aici;
Apelul de rezidențe artistice în comunitățile rurale din Transilvania, dacă prietenești cu arta și ești de prin zona Transilvaniei
Dacă ești din Republica Moldova te poți înscrie la:
Consultațiile gratuite oferite de Centrul CONTACT pentru ONG-urile pe domeniul (1)dezvoltare organizațională, (2)management financiar și (3)etică organizațională. Înregistrarea aici.
Școala Comunicatorului Politic organizată de Institutul Național Democratic în perioada 10 - 14 iulie 2024. Termen de aplicare: 14 iunie 2024. Formularul de aplicare aici.
Ediția de #weekend a cursului gratuit Fundamentele IT de la Orange Digital Center . Detalii aici.
Tema pentru acasă
Vrei să fii pe val? Fă valuri de bine.
Pe 15 și 16 iunie are loc Swimathon București - un eveniment de strângere de fonduri pentru proiecte din București și Ilfov.
Cum funcționează?
Organizaţiile înscriu proiectele pentru care au nevoie de finanțare, înotătorii-fundraiseri aleg proiectele pentru care vor să înoate, iar susținătorii sau companiile pot dona bani pentru înotătorii lor favoriţi.
Echipa de înotători a Asociației Informale a Vocilor pentru Incluziune va face valuri ca să susțină tinerele ce aspiră să comenteze, să scrie articole, să filmeze ori să fotografieze evenimentele sportive. Fă cunoștință cu ea și ajut-o să facă valul de bine mai mare.
Pe platforma Swimathon București vei găsi și alte proiecte faine.
Alege unul și susține-l cu cât poți!
Îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie pentru mine sau crezi că te pot ajuta pe partea de comunicare a cauzelor bune sau de echipare cu tehnologie a ONG-ului tău, îmi poți scrie oricând.
Arhiva edițiilor anterioare e disponibilă aici.