Intersecția de bine #17 (mai 2024)
despre ploaia sahariană, scaunele din deșeuri balineze, nevoia de a-l învăța pe AI cum arată frumusețea în viața reală și resursele cu care poți crește un ONG dacă ai în gând să faci bine
Te salut în luna lui Florar🌺și îți mulțumesc că mă primești în casa ta virtuală cu o nouă ediție în care intersectez faptele și mostrele de bine.
S-a încheiat o lună în care am trăit cam toate cele 4 anotimpuri, iar ca bonus am primit și am văzut cum arată (mai ales pe mașini 🚗) o ploaie sahariană.
De rând cu alții, m-am întrebat și eu, de ce oare nu existau aceste ploi sahariene când eram copii? Existau, doar că nu ajungeau până la noi și se întâmplau mai rar.
Din cauza schimbărilor climatice și nepriceperii noastră de a trăi fără să dăunăm pământului, acum furtunile sahariene sunt mai intense și cu vânturi mai puternice care le aduc pe unde încă n-apucaseră să ajungă.
Partea tristă e că oamenii de știință preconizează intensificarea acestui fenomen în viitor.
Și deși se-anunță cu bucurie că există instrumente de AI care prevestesc aceste furtuni, parcă nu m-aș grăbi să mă îmbăt cu apă rece. AI-ul consumă foarte multă energie din surse neregenerabile (petrol, cărbune) ca să poată „gândi” și genera răspunsurile pe care i le cerem. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, antrenarea unui model lingvistic de mari dimensiuni, cum ar fi Chat GPT-3, utilizează aproape 1.300 de megawați-oră (MWh) de energie electrică ceea ce echivalează cu consumul anual al aproximativ 130 de case din America.
Reiese că reparăm într-o parte și stricăm în alta 😔.
Adun acest conținut lunar și voluntar. Dacă îți place ce citești aici, ajută-mă cu o distribuire. E de mare preț pentru mine.
Din lexiconul nonprofit
Hai să disecăm un concept rar auzit, dar care e tot mai de interes. Azi vorbim despre justiția distributivă.
Justiția distributivă se referă la modul în care bunurile și resursele sociale ( cum ar fi banii, pământul, educația sau asistența medicală) sunt (re)distribuite în mod echitabil în cadrul unei societăți.
Justiția distributivă are la bază principiul de împărțire fiecăruia după nevoile sale.
Acest concept este complex și controversat și ridică multe întrebări:
Cine și ce ar trebui să primească?
Care este principiul corect care ar trebui să guverneze distribuția bunurilor sociale?
Ce rol ar trebui să joace guvernul în asigurarea unei distribuții echitabile a resurselor?
Există diverse teorii ale justiției distributive. Fiecare oferă o perspectivă diferită asupra modului în care ar trebui distribuite bunurile și resursele sociale:
Teoria utilitarismului susține că o distribuție este corectă dacă maximizează fericirea sau bunăstarea generală a societății.
Teoria egalitarismului enunță că toți indivizii sunt egali și ar trebui să aibă acces egal la resursele sociale.
Teoria libertarianismului spune că indivizii au dreptul de proprietate asupra propriului corp și a muncii lor și că guvernul nu ar trebui să intervină în distribuția resurselor.
Interesul guvernelor pentru justiția distributivă crește tot mai mult, mai ales din cauza inegalității tot mai mare a veniturilor pe pământ și a globalizării accelerate care schimbă regulile jocurilor economice.
Încă nicio țară nu a atins un nivel perfect de justiție distributivă, dar cel puțin unele țări încearcă să creeze politici și programe concrete care pot contribui la o distribuție mai echitabilă a resurselor între oamenii din societate. Unele țări aplică un sistemul fiscal progresiv, oferă asistență medicală gratuită celor care au nevoie; asigură o educație gratuită pentru toți, indiferent de venituri etc.
Prin urmare, există un început… și o speranță că vom trăi și zile mai echitabile!
Ție cum ți-ar plăcea să fie distribuite resursele într-o societate?
Ce cauze sociale celebrăm în mai?
Luna lui Florar ne-aduce destule ocazii să ne implicăm, să ne informăm și să contribuim la o lume mai blajină:
3 Mai: Ziua mondială a libertății presei
9 Mai: Ziua mondială a păsărilor migratoare
10 Mai: Ziua mondială a lupusului
12 Mai: Ziua internațională a asistenților medicali
12 Mai: Ziua mondială a comerțului echitabil
17 Mai: Ziua internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei
17 Mai: Ziua mondială de conștientizare a neurofibromatozei
18 Mai: Ziua internațională a muzeelor
21 Mai: Ziua mondială a speciilor amenințate cu dispariție
20 Mai: Ziua mondială a albinelor
21 Mai: Ziua internațională a ceaiului
21 Mai: Ziua mondială a diversității culturale pentru dialog și dezvoltare
22 Mai: Ziua internațională pentru diversitatea biologică
30 Mai: Ziua internațională a cartofului
31 Mai: Ziua mondială fără tutun
Vitrina cu tehnologii
Am mai scris despre programul oferit de Google pentru organizațiile nonprofit. Acesta e compus din alte 4 subprograme: Google Workspace, Google AdGrants, YouTube for NonProfit și Google Earth și Maps.
Azi facem un mic popas în dreptul Google AdGrants- subprogramul prin care organizațiile eligibile primesc lunar un credit virtual de 10.000 USD. Creditul poate fi folosit de către organizații pentru a-și promova campaniile sau proiectele în rețeaua motorului de căutare Google. Adică când cineva face o căutare pe Google, printre rezultatele reîntoarse de motor, poate vedea afișată și campania ta.
Ce nu spune însă Google este că setarea unei campanii în Google Ads nu este tocmai simplă pentru că trebuie să te pricepi un pic la cum să setezi publicitățile în platformă și cum să administrezi acele campanii.
De multe ori, ONG-urile se bucură că și-au activat Google AdGrants, dar se întristează când descoperă că nu se descurcă cu ce au de făcut mai departe.
Pentru a le ajuta, Google a dezvoltat o pagină unde organizațiile nonprofit pot cere ajutor de la studenții sau voluntarii certificați în Google Ads pentru setarea campaniilor pe care vor să le facă.
Pagina de „potrivire” unde poți găsi un voluntar cu inimă mare e aici: Nonprofit Marketing Immersion - Google Ad Grants
Mult spor și desfătare de campanii!
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim data viitoare direct în inbox.
Minutul de conștientizare
Dove surprinde din nou printr-o campanie originală.
Compania s-a angajat să nu folosească imagini generate de inteligența artificială pentru a reprezenta frumusețea feminină în publicitățile sale.
De 20 de ani, Dove prezintă doar femei reale, nu modele, în reclamele sale și va continua să facă asta, ajutând și AI-ul să învețe cum arată adevăratele femei.
În filmul de mai jos, o aplicație de AI este rugată să genereze imaginea unei femei frumoase, iar rezultatul sunt câteva fotografii pline de stereotipuri. Ulterior, aplicația de AI este rugată să genereze imaginea unei femei frumoase având la bază tiparele folosite de Dove, iar aplicația produce imagini cu femei reale: înalte, scunde, cu pistrui sau fără, cu păr brunet sau creț.
Dove pare că este una dintre puținele companii care a adoptat o abordare critică față de AI declarând că imaginile generate de AI pot fi dăunătoare pentru încrederea de sine. Compania militează pentru instruirea AI-ului cu exemple din viața reală.
Mi se pare sublim și spotul și acest mesaj ❤️!
Ție ce impresie ți-a lăsat?
Raftul cu resurse
Luna aceasta, las pe raft o experiență și o bibliotecă întreagă cu resurse!
Se zice că e nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Tot de un sat întreg avem nevoie și pentru a crește un ONG.
Asemeni copiilor, și organizațiile nonprofit au nevoie de sprijin, îndrumare și stare de bine pentru a crește și a se dezvolta armonios.
În aprilie, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a adunat la un loc „satul” și organizațiile nonprofit. Timp de două zile, FDSC a ajutat 10 ONG-uri să treacă printr-un proces de creștere în timpul Hackathonului de dezvoltare organizațională, desfășurat în cadrul programului #CreștemONG-uri #ÎnStareDeBine, susținut de Kaufland România.
Termenul de „hackaton” provine din combinația cuvintelor "hack" și "marathon”, doar că nu se referă la „hack-ul” cu sens de infracțiune cibernetică, ci de joacă creativă, experimentare și descoperire.
În prima zi de Hackathon, ONG-urile și-au lămurit neclaritățile avute pe partea juridică, de planificare strategică și de promovare a muncii pe care o fac. Apoi, organizațiile au intrat în ședințe de mentorat oferite în funcție de nevoile fiecărei asociații în parte.
Ghidarea individuală a venit de la oamenii-resursă din nonprofit și a acoperit partea de aspecte legale, contabilitate, finanțe, fundraising, comunicare, aplicații digitale și resurse umane.
Am avut privilegiul și bucuria să fac parte din rețeaua oamenilor-resursă și să ajut ONG-urile privind programele și aplicațiile digitale care le pot ușura munca.
Ziua a doua din Hackathon a continuat cu turele de mentorat și oferirea de îndrumări practice pe nevoile organizațiilor. În ultima parte a Hackathonului s-a organizat un mini-târg al ONG-urilor care dezvoltă instrumente și resurse de capacitare pentru organizațiile din România.
Și tu poți trece printr-un proces de creștere cu organizația ta.
FDSC a adunat pe site-ul www.crestem.ong o bibliotecă gratuită de articole, instrumente și modele de documente care te pot ajuta să treci la nivelul următor.
Începe cu completarea acestui chestionar. Identifică nevoile, punctele tari și cele care trebuie îmbunătățite în organizație din 10 perspective: Guvernanță, Aspecte financiare, Managementul informației, Monitorizare și evaluare, Structură organizațională, Leadership, Managementul resurselor umane, Implicarea persoanelor beneficiare, Advocacy și parteneriate, Comunicare externă.
Apoi, răsfoiește resursele din biblioteca site-ului. Ele sunt organizate după cele 10 dimensiuni ale matricei de analiză organizațională și te vor ajuta să urci ONG-ul la etajul următor.
Să ai spor și curiozitate!
De replicat:
Pe Instagram, Bali e o destinație idilică cu apă turcoaz și peisaje decupate din rai. Ce nu se vede însă pe Insta, este marea problemă pe care Bali o are cu deșeurile de plastic.
Insula produce 1,6 milioane de tone de deșeuri în fiecare an, iar curenții acvatici o mai îmbogățesc și cu gunoaiele provenite din insulele vecine. Pentru a mai reduce această problemă, două organizații nonprofit s-au asociat cu scopul de a curăța apele insulei și a transforma deșeurile în produse utile.
Zis și… făcut!
Prima organizație, Sungai Watch, identifică râurile poluate și instalează acolo baraje pentru a reține deșeurile. Apoi, deșeurile sunt predate către a doua organizație, Sungai Design, care mărunțește plasticul, îl taie și îl transformă în scaune moderne.
Scaunele se fabrică în doua culori, iar fiecare produs reciclează aproximativ 30 de kg de plastic.
Cum îți pare ideea? Ți-ai pune pe terasă un astfel de scaun?
De aplicat:
la AI Opportunity Fund: Europe - apelul lansat de Google, în colaborare cu Centrul pentru Impact Public cu scopul de a pregăti forța de muncă pentru tranziția la folosirea pe scară largă a Inteligenței Artificiale.
la Programul de Voluntariat pentru Starea de Bine a Tinerilor organizat de Fundația Romanian Angel Appeal (pentru tinerii de 15-18 ani).
la competiția de proiecte Youth Innovation for a Sustainable Future. Termen de aplicare 13 mai. Detalii aici.
dacă ești din Iași sau Vaslui, poate e de interes cursul de Consilier pentru Dezvoltare Personală, complet autorizat de ANC. Înscrierile aici.
Pentru Republica Moldova ia în calcul:
Proiectul educațional pentru managerii din cultură lansat de Goethe-Institut Bucuresti. Termen de aplicare: 8 mai
Școala de vară „Democrația aplicată”, organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Termen de aplicare: 26 mai
Consiliul Național al Tineretului din Moldova invită tinerii să participe la Trainingul pentru Traineri privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Evenimentul va avea loc în Chișinău, în perioada 17-19 Mai 2024. Înscrierile se fac aici.
Tema pentru acasă
De Ziua mondială fără tutun (și nu doar atunci), încurajează un prieten sau coleg să renunțe la fumat. Acest obicei nu te face mai cool și nici mai frumos sau mai frumoasă.
Sunt Natalia Șeremet și îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie, o întrebare legată de comunicarea cauzelor bune sau programele de tehnologie pentru ONG-uri, îmi poți scrie oricând.
Edițiile anterioare le poți (re)vedea aici.