Intersecția de bine #10
despre octombrie roz, lâmâi educative pe post de sâni, cafenele care tămăduie demența și cât de puține cauze am pus abia pe harta obiectivelor de dezvoltare globală
Bine te-am găsit în octombrie - luna care îmbracă natura în cele mai multe culori 🍂 !
Sunt la a X-a ediție în care intersectez faptele și mostrele de bine și îți mulțumesc că mă citești❤️.
Octombrie e luna dedicată conștientizării și prevenirii cancerului mamar.
E luna în care se poartă panglica roz - fundița devenită simbolul ce onorează supraviețuitoarele cancerului de sân și sporește gradul de conștientizare al acestei boli.
Povestea din spatele panglicii roz începe în 1991, când Fundația Susan G. Komen for the Cure a distribuit fundele roz la cursa Race for the Cure® din New York pentru a crește gradul de informare al oamenilor privind cancerul mamar și pentru a strânge fondurile necesare în cercetarea și combaterea acestei afecțiuni.
Panglica roz reprezintă promisiunea făcută de Nancy G. Brinker surorii sale Susan, de a face tot ce îî stă în puteri pentru a pune capăt cancerului de sân.
Susan G. Komen, sora lui Nancy, a murit din cauza cancerului mamar în 1980, la doar 36 de ani.
Ce poți face și tu în această privință?
Află ce evenimente se organizează în regiunea ta pentru conștientizarea și prevenția cancerului de sân, ia parte la ele și împarte mai departe ceea ce auzi și afli acolo.
Pune-ți și fundița roz pentru a onora puterea de luptă a femeilor care au învins această maladie.
Din lexiconul nonprofit
În ediția de azi tălmăcim cuvântul „laic”.
Termenul „laic” înseamnă ceva sau cineva care nu are legătură cu religia sau biserica. Este ca atunci când vorbim despre lucruri care nu au de-a face cu Dumnezeu sau cu biserica.
De exemplu, laic sau laică poate fi:
Școala: Într-o școală ar trebui să se învețe diverse materii precum matematica, geografia, limbile moderne și nu ar trebui să se predea forțat sau să se promoveze o anumită religie. Într-o școală laică există deschidere pentru toate religiile și credințele.
O școală laică este importantă pentru că oferă elevilor posibilitatea de a învăța și de a se dezvolta fără presiunea sau influența unei anumite religii.
Guvernul: Un guvern laic nu promovează sau nu se bazează pe o anumită religie sau credință. Laicitatea unui guvern este importantă pentru că asigură egalitatea și libertatea religioasă a tuturor cetățenilor.
O societate laică permite oamenilor să practice orice religie doresc sau să nu practice nicio religie, fără nicio discriminare.
Educația sexuală: Educația sexuală laică înseamnă că informațiile despre sănătatea sexuală sunt predate într-un mod obiectiv și bazat pe știință, fără a promova anumite credințe sau ideologii.
Acest lucru este important pentru a asigura că tinerii primesc informații corecte și utile despre sănătatea lor sexuală.
Mass-media: Mass-media laică furnizează știri și informații fără a promova sau critica o anumită religie și este importantă pentru a asigura obiectivitatea și diversitatea în știri și în spațiul public de informare.
De ce e importantă laicitatea într-o societate?
Respectarea conceptului de „laic" într-o societate asigură diversitatea și libertatea individuală a persoanelor și contribuie la o societate mai tolerantă și mai echitabilă pentru toți cetățenii săi.
Prin promovarea laicității în școli, în mass-media și în alte instituții, guvernul oferă oamenilor posibilitatea de a-și exprima credințele și convingerile într-un mod liber și de a primi servicii/informații care sunt neutre din punct de vedere religios.
Nu ești încă abonat la Intersecția de bine? Click aici și ne reîntâlnim data viitoare direct în inbox.
Minutul de conștientizare
În luna roz vreau să împart cu voi campania de senzibilizare privind cancerul mamar lansată de Fundația Know Your Lemons.
Fundația a fost înființată în 2014 de Corrine Ellsworth-Beaumont, un designer care și-a pierdut ambele bunici și o prietenă apropiată din cauza cancerului de sân.
Corrine a creat campania #knowyourlemons pentru a contribui la depistarea timpurie a cancerului prin educarea publicului cu privire la simptomele acestei boli. Ea a ales să comunice despre cancer într-un mod inedit, distractiv, accesibil și incluziv.
Designera și-a dat seama că există trei bariere principale când vine vorba despre cancerul de sân:
Cele mai multe campanii de educare pe domeniul sănătății sunt transmise prin mesaje text și folosesc o terminologie medicală greu de înțeles chiar și pacientul educat.
În multe culturi și societăți, sânii sunt asociați cu sexul, iar imaginile cu sâni sunt adesea evitate și cenzurate în public. Acest lucru face dificilă „prezentarea" cancerului de sân unui public larg. Pentru a salva vieți și a ajunge la mai multe persoane, sânii trebuie arătați într-un mod care poate fi afișat în public.
Să vorbești despre cancer poate fi înfricoșător. Teama de necunoscut poate, de asemenea, să le împiedice pe femei să spună despre un simptom într-un stadiu în care acesta poate fi tratat.
Ce-a făcut fundația pentru a depăși aceste bariere?
A folosit imaginea unei lămâi ca înlocuitor al sânului și a reușit să comunice simptomele cancerului mamar așa cum textul nu ar fi putut să o facă.
Vizualurile campaniei prezintă cele mai frecvente 12 simptome care pot să apară în cancerul mamar precum vase de sânge în creștere, purulență, mameloane înfundate, întărituri fixe etc.
Tot cu ajutorul vizualurilor, fundația educă femeile cu privire la autoexaminare, le explică anatomia sânului și cum se poate simți un nodul canceros, folosind obiecte pe care le cunosc deja - o sămânță de lămâie, un bob de mazăre sau o fasole moale.
Data viitoare când faci duș, adu-ți aminte de această campanie și fă o autoexaminare a sânilor.
Inspectează-ți prin palpare sânii, mameloanele și axilele.
Adun acest conținut voluntar și gratuit.
Dacă te ajută cumva ce citești aici, fă-i forward unui prieten. E cel mai frumos MULȚUMESC pe care mi-l poți spune.
Ce cauze sociale celebrăm în octombrie?
Alături de luna dedicată conștientizării cancerului mamar, octombrie mai vine cu un snop de cauze sociale ce merită scoase în lumină:
01 octombrie - Ziua internațională a persoanelor în etate
02 octombrie - Ziua mondială a habitatului
02 octombrie - Ziua internațională pentru non-violență
04 -10 octombrie - Săptămâna mondială a spațiului
05 octombrie - Ziua mondială a profesorilor
10 octombrie - Ziua mondială a sănătății mintale
11 octombrie - Ziua internațională a fetelor
14 octombrie - Ziua mondială a păsărilor migratoare
15 octombrie - Ziua internațională a femeilor din mediul rural
15 octombrie - Ziua mondială a spălatului pe mâini
16 octombrie - Ziua mondială a alimentației
17 octombrie - Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei
24-31 octombrie - Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale
24 octombrie - Ziua Organizației Națiunilor Unite
24 octombrie - Ziua mondială a dezvoltării informaționale
27 octombrie - Ziua internațională a îngrijirii și sprijinului
29 octombrie - Ziua mondială a orașelor
#ViitorulVerde
În viitor, geamurile caselor sau ecranul telefonului ar putea genera energie.
O echipă de cercetători de la Michigan State University a dezvoltat o tehnologie care poate transforma suprafețele transparente, de la ferestrele clădirilor până la telefoanele mobile, în colectoare de energie solară.
Aparent nu sunt departe vremurile când orașele viitorului vor deveni și fabrici de energie solară.
Vitrina cu tehnologii
N-ai cum să nu fi auzit de aplicația Box, cea care îți oferă un spațiu mare de stocare, organizare și partajare a fișierelor și care te lasă să împarți documetele rapid și ușor cu oricine și oricând ai nevoie.
Pentru că e o aplicație bună la multe, o punem în vitrina cu tehnologii.
Box are un program de donații și discounturi pentru organizațiile nonprofit din întreaga lume.
Compania oferă gratuit ONG-urilor eligibile planul său Starter (care de fapt costă 7 $/lună ) și reduceri de peste 50% pentru planurile sale Business, Business Plus, Enterprise și Enterprise Plus.
Îți recomand să începi cu planul Starter - adică cu cel gratuit. E destul de generos. Îți permite să colaborezi cu până la 10 utilizatori, ai un spațiu de stocare de 100 GB și îl poți integra cu Office 365 și Google Workspace.
Programul e deschis atât pentru ONG-urile din România cât și pentru cele cele din R. Moldova.
Dacă ești din România poți solicita Box de aici.
Dacă ai organizația înregistrată în R. Moldova, solicită Box de aici.
Raftul cu resurse
Am dat recent peste un manual proaspăt de advocacy.
Resursa a fost lansată în 2023 de către Fundația Centru de Resurse pentru participare publică și adună la un loc toți anii de experiențe și lucruri care au funcționat în campaniile de advocacy pe care le-au aplicat de-a lungul timpului cetățenii cu spirit civic, grupurile informale și organizațiile nonprofit.
Manualul începe cu un motto-ul de-a lui Ghandi, pe cât de inspirațional, pe atât de adevărat pentru toți cei care au făcut vreodată o campanie de advocacy: „La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta și apoi vei câștiga.”
Descarcă ghidul pentru tine (de aici) sau dă-l mai departe cui știi că i-ar prinde bine.
De replicat:
O cafenea din Japonia angajează pe post de ospătari persoanele în etate care suferă de demență pentru a-i ajuta să încetinească progresul bolii.
O dată pe lună, oaspeții unei cafenele din apropiere de Tokyo sunt serviți de vărstnici care suferă de demență. În acea zi nimeni nu cere cartea de reclamații dacă chelnerul uită să transmită comanda mai departe sau nu mai știe pe unde e pixul și carnetul.
Povestea acestei inițiative a pornit de la fostul proprietar al cafenelei care are un părinte cu demență.
Încadrați într-o astfel de activitate, vârstnicii care suferă de demență pot interacționa cu oameni noi, pot fi productivi și se pot simți necesari - iar asta e cheia pentru a încetini progresul demenței, o afecțiune neurodegenerativă care nu are leac.
Acum organizatorii evenimentului colaborează cu administrația locală pentru a intra în contact cu pacienții cu demență din zonă.
Cât de nobil și frumos… și deloc greu de replicat și la noi în țară.
Dacă îți place ce citești aici, ajută-mă cu o distribuire în comunitatea ta.
De explorat:
Forumul Sustenabilității ONG-urilor. Are loc pe 25 octombrie la București. Înscrierile se fac aici.
Cursul „Competențe digitale pentru ONG-uri”. Termen de aplicare: 4 octombrie
Dacă ai vreo idee care poate pune tehnologia în slujba libertății și a democrației, înregistreaz-o la Democracy Tech Hackathon. Linkul de aplicare aici.
Dacă ești profesor de gimnaziu sau liceu din R. Moldova, aplică la “Democracy Debate Hub in Moldova” - un proiect de instruire al specialiștilor din întreaga țară în arta dezbaterilor. Termenul de aplicare: 8 octombrie 2023.
Tema pentru acasă
Ai vreun proiect conex cu unul din cele 17 obiectivele de dezvoltare globală?
Pune-l pe Harta globală SDG unde oricine poate filtra acțiunile în funcție de țară și de obiectiv.
Romania are puse pe hartă doar 50 de activități, iar Moldova abia 3. Noi știm însă că ele sunt cu mult mai multe. Fă-ți timp și adaugă pe hartă cauza pentru care muncești.
Închei aici ediția nr. X și îți MULȚUMESC că ai ajuns până la final.
Dacă ai o sugestie pentru mine sau o întrebare legată de promovarea cauzelor bune sau echiparea cu tehnologie a ONG-urilor , dă Reply la acest email sau scrie-mi direct pe 💠Facebook / 💠Instagram/💠LinkedIn. Promit să-ți răspund.
Despre ce am mai scris în edițiile anterioare, poți să vezi aici.